Хигинс разби Мърфи в сблъсъка на титаните 09.06 | 11:28

Шотландецът продължава да лети към титлата

От Иво Вецев

Миналогодишният финалист на PTC Victoria Bulgaria Open Джон Хигинс буквално попиля Шон Мърфи с 4:0 в сблъсъка, който беляза откриващата сутрешна сесия на финалния ден на турнира в София.

 

Очакванията бяха за титаничен мач, но за съжаление английският майстор на щеката бе далеч от показаната снощи игра и се отчете с най-висока серия от едва 19 точки, докато 4-кратният световен шампион пропиля няколко шанса за сенчъри брейк.

 

Така един от фаворитите и любимец на публиката отпадна, но в същото време Магьониска от Уишол напомни за добрата си игра през миналата година, когато стигна до финала. На четвъртфиналите той ще се изправи срещу победителя от Фъргал О'Браян и Стюърт Карингтън.

 

Първа топка в дългоочаквания осминафинален сблъсък вкара Джон Хигинс, който успя да развие и червените след това. Въпреки че черната беше блокирана и за двата джоба, Магьосника от Уишоу се справи само с розова и синя, като реализира отлично построен брейк от 86 точки. Той беше близо и до сенчъри брейк, но пропусна черна за долен десен джоб - 1:0 за 4-кратния световен шампион.

 

Втората партия започна малко по-оспорвана, като цели 5 минути двамата си разменяха защитни удари и се надлъгваха, но отново Хигинс рискува първи - серия от 60 точки, приключила с пропуск по цвят. Така Мърфи се върна, но пропусна червена за среден ляв джоб. Последва нова негова грешка и шотландецът се възползва - вкара останалите червени и се отчете с брейк от 29 точки. 2:0 за миналогодишния финалист.

 

Следващата част обаче беше изпълена с грешки и от двете страни - Мърфи продължаваше да пропуска от дълго и средно разствояние, но този път Хигинс се възползва единствено за две кратки серии от 21 и 13 точки.

 

Двамата продължаха да бъркат, но за разлика от англичанина 4-кратният световен шампион успяваше да вкарва останалите червени, а освен това правеше силни защитни удари, които не позволяваха на Мърфи да се развихри. В крайна сметка, той стигна до общо 74 точки и остана на фрейм от победата.

 

Вълшебника напомни за миг за себе си, като отбеляза първата си серия в мача - 19 точки, но отново допусна грешка и върна Хигинс на масата. Шотландецът сбърка на свой ред , но отново поведе с 1 точка при следващата размяна на защитни удари.

 

Нова серия от 28 точки даде пълен контрол над нещата за шотландския боец, но Мърфи направи няколко отлични сейфи удара, за да се задържи в осминафинала.

Водещи

Най-четени