Холандци ще ни помагат в изграждането на нов стадион 13.07 | 15:33

В разискването на проекта за нов стадион участваха Христо Стоичков, Валентин Михов, Петър Божилов и Соломон Паси

От Краси Киров

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков обсъди още една възможност за построяване на нов национален стадион в България.

По покана на Соломон Паси в страната ни е главният изпълнителен директор на "Амстердам Арена" Хенк Маркеринк, чиито екип предложи нова идея за построяване на модерно съоръжение.

В разискването на проекта участваха още Валентин Михов - съветник на министъра, Христо Стоичков, изпълнителният директор на Национална спортна база Петър Божилов, посланикът на Кралство Холандия в София Карл ван Керстен и Соломон Паси.

"Това, което искаме да ви кажем е, че отново имаме добра идея от нашите холандски колеги, решили да ни помогнат за изграждане на нов национален стадион. Това, което те ни предлагат никъде го няма по света. Техният проект си заслужава вниманието и до края на годината имаме срок да преценим какво да направим", каза Свилен Нейков след срещата.

Той допълни, че стадионът се обмисля от гледна точка на бъдещото инфраструктурно развитие на столицата, за да може той да предаде нов облик на София.

Относно избора на място Нейков посочи, че се обмислят две възможности - "Враждебна" и "Божурище". Едната е на входа на столицата, а другата до летището. Стадионът може да бъде изграден за 2 години и половина, а капацитетът му трябва да бъде най-малко 35 хиляди места. При 50 000 места ще са нужни около 200 мил. лева или 100 милиона евро.

Хенк Маркеринк информира, че стадионът на футболния клуб Аякс е на 15 години. Той е открит през 1996, а първоначалният замисъл е бил да бъде част от по-голям план за развитие на целия район и да се превърне във втори градски център.

Работата по него е започнала по инициатива на община Амстердам и футболния клуб, но инициаторите не са имали финансови средства за построяването му. Взето е решение стадионът да бъде самостоятелен проект с независими оператори и така се стига до изграждане на мултифункционално съоръжение с привличане на части инвеститори. Годишната печалба на "Амстердам Арена" е 7 милиона евро. На него се провеждат не само спортни, но и други събития - между 80 и 90 целогодишно.

"Моделът се оказа изключително успешен и през 2000 година създадохме консултантска фирма, която се занимава с разработване на нови проекти. В момента работим с различни държави. В Бразилия изграждаме съоръжения за световното първенство през 2014 година, в Китай реконструираме стари спортни съоръжения, строим националния стадион на Швеция, имаме проекти в Гданск и на други места.

Разговаряхме с министър Нейков за възможностите за реализиране на такава дейност, важно е да се изгради необходимия бизнес план и устойчив финансов модел, който да се развива. Колегите са гъвкави. Може да построят стадиона, а България да го управлява, но може и да ви помогнем в управлението", акцентира Маркеринк.

Христо Стоичков изказа благодарност на министър Свилен Нейков за поканата на срещата и подчерта:

"Хубаво е, че много фирми се интересуват. Министърът черпи опит. На един министър трябва да му се помага. Той ще реши кой ще строи стадиона, къде и как ще се използва." Валентин Михов посочи, че колкото по-бързо българите почерпят опит и се научат, толкова по-бързо ще успеят.

"От 21 години помагам на българския спорт и на българския футбол. Има перспективи, никакво минало и никакви задкулисни действия", отсече Михов.

Водещи

Най-четени