Стоичков представи проектите за три нови стадиона в България 26.07 | 09:46

Футболната легенда на България, заедно с премиера Бойко Борисов и спортния министър Свилен Нейков, разгледаха три международни проекта за футболни стадиони в София и Пловдив

От Михаела Ганчева

Група от международни фирми представи проект за изграждането на три стадиона на българска територия. На презентацията присъстваха редица отговорни лица, сред които спортният министър Свилен Нейков, премиерът Бойко Борисов, легендата на българския футбол Христо Стоичков и други.

Целта на групата е да бъдат изградени футболни стадиони с пари от частния капитал, но преди това проектът трябва да срещне одобрението на обществото и на българските власти, след което да бъдат намерени и инвеститори, съобщава БТА.

1. Национален стадион, проект "Розата", капацитет 40 000: Според плановете, бъдещият национален стадион трябва да бъде разположен в неизползваема местност в областта на летище "София". Комплексът ще бъде с площ от 250 хиляди квадратни метра, на които ще бъдат разположени още два открити и един закрит терен, бизнес център и паркинг.

Формата на стадиона е взаимствана от куполите на храм-паметника "Александър Невски" в София, а при закриване на покрива и поглед от въздуха, той трябва да прилича на разцъфнала роза. Идеята за формата на цвете е начин за обръщане към българските традиции и култура.

2. Проект "Септемврийска корона", капацитет 15 000: Плановете са стадионът да бъде издигнат на мястото на настоящото съоръжение "Септември". Той ще бъде най-малкият от трите, а около него ще бъдат построени още два терена, парк и търговски център.

3. Проект "Олимпийски съкровища", капацитет 25 000: Проектът за стадиона в Пловдив е най-разнообразният от трите. Планирано е съоръжението да приема различни видове спорт и най-вероятно ще бъде единственият с лекоатлетическа писта, големи зали за плуване, тенис и други.

Водещи

Най-четени