ЦСКА загуби контролата си с Динамо Букурещ в Белек 08.02 | 18:58

"Армейците" изпуснаха много положения в срещата, в която Мишел Платини си изкара ненужен червен картон

От Даниел Любомиров

ЦСКА загуби с 1:2 от Динамо Букурещ във финала на минитурнира "Таурус къп" в турския курорт Белек.

"Червените" допуснаха грешките в отбрана и недобра намеса на вратаря Райс Мболи при втория гол да им костват победата. Иначе играчите на Димитър Пенев имаха достатъчно положения, за да измъкнат поне равенство от срещата.

Десетина минути преди последния съдийски сигнал пък двата отбора се сдърпаха на игрището заради удар без топка на Мишел Платини по един от голмайсторите на Динамо Рус, като дори треньорските щабове трябваше да се намесват, за да разтървават футболистите.

Бразилският нападател на ЦСКА получи червен картон за необмислената си проява, но "армейците" не останаха с човек по-малко на терена, тъй като на негово място влезе Станко Йовчев. Рус също бе изгонен от състава на Динамо, като те също направиха допълнителна смяна.

Румънците откриха резултата още в 8-ата минута чрез Рус, а в 28-ата Жуниор Мораеш изравни от дузпа, отсъдена за нарушение срещу активния в двубоя Антон Карачанаков. В 68-ата обаче Алексе успя да вкара второ попадение за Динамо, като в ситуацията Мболи не се намеси адекватно.

Димитър Пенев направи само две промени в състава си в течение на двубоя, като освен алжирския национал на вратата, заложи на Иван Бандаловски, Пламен Крачунов, Абел Анисе и юношата на клуба Ангел Грънчов, който преди три дни навърши 19-годишна възраст.

В халфовата линия се подвизаваха Борис Галчев, Антон Карачанаков, Петър Стоянов, Нджого Присо, а в нападение се разчиташе на Мишел Платини и Мораеш, който се отчете с няколко сериозни пропуска.

След почивката в игра освен Йовчев се появиха Пламен Дечев и 17-годишният камерунец Седрик Чуто, който е на проби в отбора до края на лагера в турския курорт.

Мачът започна слабо за "армейците", които не успяха да опазят халфа на Динамо Рус и той ги тормозеше в началото на срещата. В 4-ата минута той опита да прехвърли Мболи от далечна дистанция, но не нацели вратата.

В 8-ата обаче Рус се измъкна от отбраната на ЦСКА и се озова сам срещу алжирския страж, като без особени проблеми прокара топката покрай плонжа му за 1:0.

Последва активизация в редиците на "червените", които моментално се впуснаха в търсене на изравнителен гол. Мораеш на два пъти можеше да изравни още до 20-ата минута, като особено сериозен беше вторият му пропуск.

Той се озова очи в очи с вратаря на Динамо Балградеан, но ударът му мина до хвърлилият се да спасява страж и покрай гредата.

Карачанаков участваше във всички опасни атаки на българския отбор, като активната му игра бе възнаградена в 28-ата минута, когато той бе повален в наказателното поле на Динамо. Мораеш със самочувствие превърна дузпата в гол и възстанови паритета в резултата – 1:1.

Голмайсторът на "червените" можеше да осъществи пълен обрат в 41-ата минута, но тогава шутът му от границата на пеналтерията се удари в страничната греда. До края на полувремето Карачанаков пробва от фаул да наниже второ попадение, но стреля много високо.

Второто полувреме започна с натиск на румънците, които вероятно усетиха, че изпускат инициативата – Мболи спаси опасен изстрел на Григоре, а в 55-ата минута Никулае бе изведе на стрелкова позиция, но се забави с удара си и позволи на алжирския страж да му отнеме топката.

ЦСКА отговори на предизвикателството с красиво изпълнение на Платини в 64-ата минута, когато той технично прехвърли вратаря на Динамо, но топката срещна гредата за втори път в срещата.

Алексе успя да излъже Мболи в 68-ата минута и с шута си от границата на наказателното поле промуши топката покрай тялото му – 1:2.

"Армейците" отново се мобилизираха да търсят изравняване и стигнаха до втори гол, но той бе отменен заради засада на автора му Мораеш. Пак той в 73-ата минута стреля нелошо, а кълбото премина встрани от рамката на Балградеан.

В 80-ата минута Платини направи много грубо нарушение, което провокира пререканията между двата лагера, като дори и треньорите се включиха в разправата, защото трябваше да успокояват играчите си.

В крайна сметка бразилецът получи заслужен червен картон, но заради факта, че мачът бе приятелски, ЦСКА можеше да вкара 11-ти човек на терена и това бе Йовчев.

До края на редовното време Галчев стреля неточно от аут, но атмосферата на терена бе малко по-изнервена и поради тази причина "армейците" нямаше как да изравнят.

Водещи