ЦСКА загуби първия си мач в Шампионската лига в Измир 19.10 | 20:47

Аркаш Спор не даде шансове на амбициозния състав на Александър Попов, "армейците" все пак спечелиха гейм срещу фаворита в Група А

От Даниел Любомиров

ЦСКА започна със загуба участието си в Шампионската лига, след като отстъпи на фаворита в групата си Аркаш Спор в Измир с 1:3. Възпитаниците на Александър Попов направиха отличен първи гейм и поведоха в резултата след 25:20, но след това регистрираха поражение в оставащите части до края. В крайна сметка домакините напълно резонно взеха превес след 25:20 и 25:11, а решителният четвърти сет също бе спечелен лесно от Аркас с 25:13.

"Армейците" се сринаха физически след изиграването на втория гейм от двубоя и това до голяма степен предопредели изхода от мача. Все пак, българският отбор показа и положителни аспекти от играта си, особено в първата част, когато спечели след отлични сервиси и посрещане. Новите попълнения в тима Нажари Карвальо и Велизар Кьосев също загатнаха за потенциала си, но личи, че ще им трябва време, докато се сработят със съотборниците си и започнат да стават по-конкурентоспособни в Шампионската лига.

В другия мач от Група А Ираклис Солун победи Нолико Маасейк с 3:2 гейма.

Посрещането на "червените" бе отлично в началото на двубоя и именно заради него те успяха да натрупат преднина от две точки на първия интервал. Разпределителят Николай Иванов не се притесняваше да използва центровете си при разиграването на атаките, а от сервис българският отбор също затрудняваше съперника си, въпреки че той бе техничен.

Новото попълнение Нажари Карвальо направи добро впечатление, въпреки че сбърка на два пъти от начален удар. Бразилецът демонстрира находчивост в търсенето на блок-аута и на няколко пъти по този начин добави към аванса на ЦСКА - 14:11 за гостите. Нашата блокада все още нямаше възможност да се прояви, но за сметка на това личеше превъзходството на "армейците", които можеха да водят по-изразително, ако не правеха грешки от сервис. Все пак на второто техническо прекъсване в спокойно темпо възпитаниците на Александър Попов водеха с три точки.

Другият нов в състава на "червените" - Велизар Кьосев, се нравеше с точните си изпълнения на начален удар, а тандемът на блокада Евенги Иванов - Ивайло Стефанов също започна да спира противниковите набези. При 21:16 обаче се усети леко отпускане в редиците на българите и след като те загубиха две последователни разигравания, Сашо Попов поиска таймаут.

Все пак при втория си шанс да затвори гейма ЦСКА показа, че е по-достоен за спечелването на първия гейм - 25:20 и 1:0.

Втората част за съжаление не премина толкова плавно и по план за "армейците", защото за тях стана все по-трудно да реализират идеите си в атака. Също така Карвальо престана да бъде непредвидим в действията си и често биваше хващан на блокада. От начален удар българите се стремяха да не правят повече грешки, но за сметка на това по никакъв начин не затрудняваха посрещането на Аркаш.

В крайна сметка спокойния маниер на двубоя не се промени и във втория гейм, но този път домакините от Измир бяха тези, които диктуваха събитията и щом натрупаха преднина от три-четири точки, не срещнаха сериозна съпротива в удържането ѝ - 16:12.

След втория интервал ЦСКА продължи да бъде отборът, който по-често инкасира точки и така и не успя да се противопостави на Аркаш. "Червените" само в един момент загатнаха за желанието си да се борят за обрат, но след като се доближиха на две точки от опонентите си, направиха грешка от сервис за 17:14. Оттам до края на сета за турския клуб не бе трудно да изравни резултата на 1:1 след 25:21.

Началото на третия гейм бе отлично за гостите от София, които набързо поведоха с 4:1, но още по-бързо позволиха от сервис на Либерман Агамес да осъществи обрат до 4:7. Сашо Попов не реши да прекъсва серията на колумбиеца, който обаче сериозно помогна на Аркаш да поеме инициативата с шестте си поредни начални удара.

Явно неочакваният развой на събитията и натрупаната комфортна преднина от домакините толкова рано в гейма разколеба "армейците", защото те спряха да организират атаките си. Възпитаниците на Попов просто спасяваха кълбото в собствената си половина и го прехвърляха над мрежата, без да се стремят да затруднят особено съперника.

За съжаление с поведението си опитните волейболисти на ЦСКА не показваха, че не се чувстват като аутсайдери и в припряността си грешаха още повече - 16:7 за Аркаш и някъде в този момент вече се затвърди впечалтението, че геймът е предаден на домакините.

Александър Попов направи смени на основните си играчи в стремежа си да ги запази за решителния четвърти сет, с което даде шанс на не толкова опитните волейболисти да запишат игрови минути. В крайна сметка очаквано Аркаш поведе с 2:1 след 25:11.

За съжаление и в четвъртата част не се състоя така очакваният ренесанс за "червените", защото домакините отново поведоха отрано в резултата. Въпреки че интригата бе по-голяма, отколкото в третия гейм, не се виждаше кой ще поведе ЦСКА към желания обрат. Дори Николай Иванов и Ивайло Стефанов започваха да стават по-нервни и на свой ред бъркаха в отиграванията си. Като цяло единствено личните грешки на гостите от София не им позволяваха да се доближат до своя съперник.

Домакините обаче бяха напълно освободени от напрежение и рискуваха много повече на сервис, което се отрази положително на техния точков актив и на втория интервал Аркаш водеше с 16:10.

Турците не загубиха инициативата, а и "червените" отдавна се бяха отказали да им се противопоставят. Настроението беше напуснало полето на ЦСКА и съвсем резонно мачът бе спечелен от домакините след 25:13 и 3:1.

Водещи