ЦСКА отново не успя да стигне до победа във Варна 10.11 | 14:28

Черно море за пети пореден път не допусна гол срещу ЦСКА на "Тича" и изкова равенство - 0:0

От Даниел Любомиров

Черно море за пети пореден път не допусна гол срещу ЦСКА на собствения си стадион "Тича" във Варна и изкова равенство 0:0.

"Моряците" прекършиха крилете на летящите играчи на Стойчо Младенов, които се намираха в позитивна серия от 5 победи в последните си 6 мача (единственото равенство беше срещу Ботев в Пловдив - 1:1 в 10-ия кръг).

Така шансовете на ЦСКА за първото място отново са сериозно компрометирани след неуспех в гостуването на Черно море, както беше в последните 4 случая.

"Армейците" вече имат 22 точки и не само могат да се отдалечат от лидерите Лудогорец и Левски, но и могат да загубят третото място за сметка на Ботев (Пловдив) и Литекс.

"Червените" са на 6 точки от водачите, които по-късно ще изиграят мачовете си от кръга, а ако Ботев победи Миньор и Литекс надделее над Берое, ще пратят ЦСКА чак на 5-та позиция.

Черно море остава временно на 9-то място с 13 точки - 1 повече от Локомотив (Пловдив) и 2 повече от Локомотив (София), Монтана и Берое, които предстои да играят.

Съставите

Стойчо Младенов беше заложил и на двамата футболисти, които до последно бяха под въпрос за мача - капитана Тодор Янчев и стрелеца Мишел Платини. Освен това в състава на "армейците" започна и Сержиньо, който се появяваше в игра в последните 6 мача на тима. На скамейката бяха оставени Александру Пакурар и Себастиан Скиорили, който още не е направил дебют за "червените". Други изненади в състава на Младенов нямаше.

Домакините от Черно море очаквано бяха с по-дефанзивна схема, а изнесен напред бе само Мирослав Манолов, подпомаган активно по фланговете от Георги Божилов и Дончо Атанасов. Георги Илиев оперираше в средата на терена заедно с Еденилсон Бергонси и Самуел Камазола, които бяха пред четворката бранители.

Шансовете на ЦСКА до почивката

"Червените" имаха няколко възможности да открият резултата, но най-чисти бяха ситуациите, които създадоха Абел Анисе и Мишел Платини. В 15-ата минута халфът от Мадагаскар получи много добър пас с глава от Сержиньо в наказателното поле. Анисе преодоля с едно докосване Детелин Димитров и стреля с левия крак от шест метра, но право в тялото на вратаря Георги Китанов. Левият ъгъл на вратата беше опразнен, но играчът на ЦСКА шутира фронтално и не можа да вкара.

В 20-ата Сержиньо получи пас от Платини в пеналтерията и от малък ъгъл стреля, но без да затрудни стража на Черно море.

5 минути по-късно след центриране от корнер Михаил Венков засече топката с глава, но я прати балонно над вратата.

В 43-ата дойде втората изключително чиста ситуация пред вратата на домакините - Платини излезе сам срещу Китанов, но в последния момент бе натиснат от защитник на Черно море и от плонж стреля право в тялото на вратаря. Топката бе изчистена и попадна в обсега на Тодор Янчев, който без подготовка от 20-ина метра я прати към вратата, но в последния момент Росен Колев я изчисти с глава в корнер.

Положенията за Черно море до почивката

Още в 4-ата минута "моряците" отправиха страховит шут към вратата на Томаш Черни, дело на Георги Божилов. Той стреля от малък ъгъл по диагонала и прати кълбото на метър до гредата.

В 14-ата Георги Илиев засече атрактивно със странична ножица центриране отляво, но топката премина встрани от вратата на "армейците".

В 33-ата минута пък "моряците" можеха щастливо да поведат в резултата след проява в защита на Апостол Попов. Той засече центриране от корнер с глава и прати застрашително топката към собствената си врата, но тя кацна на горната страна на мрежата.

Единоборства на терена

Мирослав Манолов и Лукас Саша бяха двамата играчи на терена с най-дейно участие във физически сблъсъци. Те се удариха с глави в 17-ата минута и в резултат на това халфът на ЦСКА трябваше да бъде превързан и да доиграе по този начин срещата. Нападателят на Черно море пък пострада по-сериозно в 45-ата минута, когато бе нацелен с крак от Михаил Венков, докато левият бек на "червените" правеше финтове срещу него.

Смени след почивката

Стойчо Младенов използва паузата, за да пусне Ангел Грънчов на мястото на Пламен Крачунов. В по-късен момент от двубоя в игра влезе намиращия се в добра форма Тасио вместо Нджонго Присо. В 80-ата минута Сержиньо отстъпи мястото си на Себастиан Скиорили, който направи дебют за ЦСКА през сезона.

Положенията за ЦСКА

През второто полувреме "червените" често разиграваха топката в близост до противниковото наказателно поле, но им липсваха удари към Китанов, за разлика от първата част. Опциите в нападение за гостите се изчерпваха с подавания по земя, а при единственото по-опасно центриране по фланга на Скиорили в 81-ата минута вратарят на Черно море изпусна топката падайки, но нямаше кой да я засече в празната мрежа.

В 68-ата минута Тодор Янчев изведе добре Присо в наказателното поле, но той се засуети и прекалено дълго обработваше кълбото, което в последствие загуби и ЦСКА спечели само тъч от обещаващата ситуация.

В 77-ата Анисе проби по десния фланг и също отправи центриране към току що влезлия Тасио, но подаването бе много неточно и не достигна до нападателя, който иначе беше сам на далечната греда.

В 88-ата след подаване на Иван Баналовски отдясно в наказателното поле Мишел Платини изпълни красива задна ножица, но прати кълбото над горната греда.

Положенията за Черно море

След почивката "моряците" играха предимно прибрани в собствената си половина и рядко организираха контраатаки. Те се съдържаха в индивидуален пробив по крилата на Атанасов или Божилов, които обаче биваха превъзхождани числено от бранителите в червено и опасности за вратаря Томаш Черни нямаше.

В 60-ата минута прострелно центриране от пряк свободен удар доведе до напрежение в наказателното поле на ЦСКА, но стражът на "армейцте" улови топката необезпокоявано.

В крайна сметка "моряците" успяха да изнесат играта в последните минути на срещата и не позволиха финален щурм на съперника, с което съхраниха престижното равенство в мача. Дори в 94-ата минута Миро Манолов отправи страховит удар от границата на наказателното поле, но Томаш Черни се намеси блестящо и попречи на домакините да изтръгнат успех.

Водещи