ЦСКА постигна сладка победа във Вечното дерби 20.10 | 17:53

Голът на Серж Нюанджи се оказа достатъчен аргумент за "червения" успех

От Даниел Любомиров

ЦСКА постигна изключително ценна победа с 1:0 във Вечното дерби срещу Левски пред около 15 000 зрители на Националния стадион "Васил Левски".

Серж Нюанджи реализира единственото попадение в големия сблъсък на българския футбол, когато в самото начало на втората част наказа неразбирателство в противниковата защита.

Като цяло дербито не се изигра на особено високо ниво, но ЦСКА показа повече достойнства на терена и особено през второто полувреме може да съжалява, че регистрира само 1 попадение. "Сините" реално можеха да се похвалят само с едно стопроцентово голово положение, което дойде в 3-ата минута след удара в гредата на Марсиньо.

В 46-ата минута сериозно неразбирателство в защитата на "сините" позволи една топка да прехвърли Ромен Ели, зад когото дебнеше Серж Нюанджи. Халфът на "армейците" стреля почти от упор, а Пламен Илиев се намеси, но при добавката Нюанджи бе безпогрешен и отблизо даде аванс на символичните домакини.

През първото полувреме също имаше интересни моменти в самото начало – то беше вихрено и в 3-ата минута Марсиньо с глава нацели напречната греда, а в 8-ата пък Антон Карачанаков принуди с диагонален изстрел вратаря Пламен Илиев да отклони топката в страничния стълб.

След почивката и убийственото "червено" начало настъпиха силни минути за символичните домакини, които можеха да увеличат аванса си след три много добри контраатаки. Нджонго Присо на два пъти се откъсваше по десния фланг и нахлуваше в наказателното поле, но първо острият му пас се размина с Нюанджи пред вратата, а след това Присо се засуети и спечели само корнер.

ЦСКА продължи да демонстрира солидна игра в защита, докато Левски стигна само до едно чисто голово положение, но то дойде от положение на засада на Базил де Карвальо и Жоао Силва. И двамата обаче не можаха да пратят топката в мрежата фронтално срещу вратата от няколко метра, като Силва дори пред опразнената мрежа не можа да вкара.

До края тенденцията се запази - "червените" удържаха без проблеми стихийните опити на Левски да стигне до вратата, докато символичните гости страдаха в опитите си да изравнят и логично записаха загуба във Вечното дерби.

Предупреждение в "синьо"

Още в третата минута футболистите на Левски стигнаха до чисто голово положение пред вратата на ЦСКА – Марсиньо подаде вляво в наказателното поле на Илиян Йорданов, който залъга Иван Бандаловски и центрира успоредно на голлинията. На 6 метра от вратата Марсиньо с глава стреля в напречната греда, а при добавката отново с глава бразилецът прати кълбото над вратата.

Реакция в "червено"

В 8-ата минута обаче дойде и отговорът на "червените" - Нджонго Присо подхвана пробив от десния фланг към наказателното поле. Той ангажира трима бранители на Левски и в последния момент подаде вляво към непокрития Антон Карачанаков. Юношата на Пирин с плътен диагонален удар по земята принуди вратаря Пламен Илиев да избие в дясната греда.

По-спокойни минути след вихрушката

Съперниците осъзнаха, че много лесно можеше да се стигне дори до два гола в първите 10-ина минути, при което понамалиха темпото, но интересните ситуации не секнаха. Марсиньо отново индикира, че ще играе с много желание в мача и пробва да преодолее вратаря Томаш Черни с хубав удар от 20 метра, който мина встрани от целта. ЦСКА отговори с две центрирания от левия фланг в наказателното поле, но така и не се стигна до опасен изстрел към Пламен Илиев.

Първи жълт картон

Антон Карачанаков направи чудесен финт срещу Станислав Ангелов, но вместо да доразвие атаката, реши да пада атрактивно на тревата. Станислав Тодоров не се поколеба да му покаже жълт картон за симулация.

Атаки по фланговете

След малко повече от половин час игра вече правеше впечатление, че и двата отбора залагат повече на играта по фланговете – и по-точно левия. Карачанаков и Нюанджи най-често контактуваха с топката за ЦСКА, докато Илиян Йорданов и Марсиньо пък демонстрираха добър синхрон по крилото за Левски.

Играта загрубя, Карачанаков изгоря

Карачанаков беше фаулиран пред наказателното поле от Дъстли Мюлдер, а само секунди по-късно отново след съприкосновение с десния бек на Левски вече нямаше сили да продължи заради проблем с коляното си. Така най-опасният играч на ЦСКА трябваше да напусне принудително в 41-ата минута, а на неговото място влезе Сержиньо, който играе също вляво по крилото.

Край на полувремето

Последните секунди на първата част бяха маркирани от грубо нарушение на Иван Бандаловски, който с бутоните напред влезе в краката на Орлин Старокин и съответно получи жълт картон. Това беше трето официално предупреждение за играч на ЦСКА, след като малко преди това декориран бе и Серж Нюанджи.

Ударно начало за ЦСКА

Неадекватно върната балонна топка в наказателното поле на Левски не беше овладяна от Ромен Ели, който ѝ позволи да тупне пред него и да го прехвърли. Зад гърба му дебнеше Серж Нюанджи, който без подготовка стреля от 4 метра, но Пламен Илиев скъси ъгъла и отрази. При добавката обаче тъмнокожият халф на ЦСКА бе безпогрешен и откри резултата във Вечното дерби.

Смени в състава на Левски

В 59-ата минута Христо Йовов бе заменен от Симеон Райков, а малко по-късно треньорът Илиан Илиев реши да пусне и втори чист нападател в лицето на Жоао да Силва. Излезлият беше Марсиньо, който се позагуби през второто полувреме.

Порив в "червено" и дискусионно решение на съдиите

ЦСКА беше в еуфория след гола си и тръгна да натиска още стъписания си съперник – символичните домакини дори стигнаха до втори гол след отлична акция по левия фланг, но страничният съдия маркира дискусионна засада. Извеждащото подаване към Лукас Саша беше причината за спиране на играта, но повторенията не убедиха, че той е бил зад защитата. Иначе при послевалото центриране към непокрития Нюанджи топката отново мина голлинията.

В 55-ата минута пък отлична контраатака на ЦСКА бе развита по дясното крило след пробив на Нджонго Присо, който центрира остро по тревата на Нюанджи, но топката излезе в аут на сантиметри от крака на адресата си.

"Сините" в безизходица, Присо опропасти отличен шанс

Левски продължаваше да няма ясна визия за това как да стигне до опасен удар, който да доведе до евентуално изравняване. Нджонго Присо можеше да реализира сам или да подаде ключов пас за покачване на резултата в 65-ата минута. Той отново проби в празното пространство отдясно, а когато нахлу в наказателното поле, можеше да си избере дали да търси Нюанджи на далечната греда или да върне назад за Анисе. Присо обаче се засуети и спечели само ъглов удар.

Пропуск от засада

Фрапантно разминаване първо на Базил де Карвальо и после на Жоао да Силва с топката пред самата мрежа в 80-ата минута. "Червените" защитници се бяха изтеглили и оставиха двамата нападатели в засада, но впечатление направи отиграването на Силва, който на празна мрежа от 1 метър не можа да прати топката зад голлинията.

Това се оказа и последното важно действие на Националния стадион, след последния съдийски сигнал "червена" България ликуваше.

Съставите и формациите:

Както и се очакваше, наставникът на "червените" е заложи на малко по-дефанзивна тактика, с много наситена средна линия, където ще оперират Нджонго Присо, Серж Нюаджи, Антон Карачанаков и Абел Анисе. Очаква именно Анисе да се нагърби да завършва атаките на "армейците", след като Стойчо Младенов е оставил на пейката типичен централен нападател като Тасио.

В лагера на Левски също са наситили сериозно средата на терена, където ще действат Владимир Гаджев, Христо Йовов и Роман Прохазка, който заменя наказания Кристовао Рамос. Впечатление прави, че Илиан Илиев е предпочел да заложи на Орлин Старокин в лявата зона на защитата, вместо на португалеца Нуно Пинто. Симеон Райков пък отново е оставен на резервната скамейка, а на терена ще видим Илиян Йорданов. Други изненади в състава на "сините" няма.

Ето и избраниците на двамата треньори:

ЦСКА:

Тутиляри: Томаш Черни, Михаил Венков, Тодор Янчев, Лукас Саша, Иван Бандаловски, Серж Нюанджи, Абел Анисе, Апостол Попов, Пламен Крачунов, Антон Карачанаков, Нджонго Присо;

Резерви: Благой Макенджиев, Жереми Родригес, Сержиньо, Александър Пакурар, Бернардо Тенгариня, Ангел Грънчов, Тасио;

Старши треньор: Стойчо Младенов

Левски:

Тутиляри: Пламен Илиев, Дъстли Мюлдер, Станислав Ангелов, Ромен Ели, Орлин Старокин, Владимир Гаджев, Христо Йовов, Марсиньо, Роман Прохазка, Илиян Йорданов, Базил де Карвальо;

Резерви: Ивайло Василев, Александър Башлиев, Нуно Пинто, Даниел Димов, Борислав Цонев, Симеон Райков, Жоао Силва;

Старши треньор: Илиан Илиев

Най-четени