ЦСКА - Левски: Кой е по-достоен за победа? 20.10 | 10:26

Вечното дерби отново е център на вниманието във футболна България

От Даниел Любомиров

ЦСКА приема Левски на Националния стадион "Васил Левски" днес от 16:00 часа българско време, като Вечното дерби ще има привилегията да бъде предавано директно от БНТ 1 и БНТ Свят.

Двата отбора се срещат за 131-ви път в А група и за 166-ти в цялата история на великото си съперничество. Въпреки моментната форма на опонентите, никой не смее да прогнозира със сигурност какво ще се случи на терена и няма изявен фаворит, въпреки логиката на играта.

Sporta.bg се опита да намери и двете гледни точки преди началото на големия сблъсък в българския футбол. Даниел Любомиров защити тезата, че "червените" ще спечелят дербито, защото традицията повелява отборът в по-незавидно състояние преди мача да разплаква съперника си.

Константин Симидчийски обаче реши да заложи на логиката и неговите аргументи индикират, че инерцията на Левски ще бъде достатъчна за спечелване срещу енигматичния състав на вечния враг.

Кой всъщност може да си позволи да мисли за победа? ЦСКА или Левски? Ето какво казаха треньорите на двата гранда преди дългоочакваното дерби:

Стойчо Младенов:

Това е най-голямото дерби на България, макар че в последните години позагуби от блясъка си заради слабото качество на играта.

 Евентуална загуба в събота няма да ни отклони от пътя. С новия изпълнителен директор Георги Илиев сме начертали план, който ще следваме без излишни емоции. Няма да прибързваме с грешни решения при неуспех в дербито.

ЦСКА винаги се надиграва с който и да е съперник. С Левски няма с какво да се изненадаме. Познаваме се прекалено добре. Най-много за 10-15 минути да има някоя тактическа изненада.

Те са фаворит на база точковата разлика в класирането, но това няма никакво значение за тези мачове. Ние няма кой знае какво да губим, като се погледнат точките, но ние търсим имидж и престиж. Очаквам голяма битка.

Илиан Илиев:

Знаете, през годините винаги мачовете между ЦСКА и Левски нямат нищо общо с класирането и моментното състояние на отборите. Затова целта ни в дербито е футболистите да са спокойни и да играят футбол. Те сами осъзнават важността на мача, като се има и предвид, че феновете дойдоха да ни подкрепят на тренировката в сряда.

 Моментната форма няма значение. Левски е фаворит с оглед на класирането в момента. Не трябва да има агресия и футболистите да се доказват с други средства на терена, освен с футболните.

Напрежение естествено има, но то не трябва да преминава рамките на нормалното. В такъв мач всяко нещо се помни. Наблюдавахме ЦСКА в няколко мача, Стойчо Младенов ми е бил треньор в националния отбор и познавам работата му. Разузнали сме ги добре и не очаквам да ни изненадат с нещо в последния момент. В крайна сметка всичко зависи само от нас, а не от другия отбор.

Силният коз на Левски е, че сме преминали през много трудни ситуации. Според мен в този мач се влага много голям залог, а това е излишно. Не трябва да се гледа на дербито като на финал, на мач, който задължително трябва да спечелиш. Светът няма да свърши с този мач.

Какво са приготвили в лагера на ЦСКА?

Стойчо Младенов така или иначе обича да мени състава си от началото на сезона, като поради различни причини ротацията стана неделима част от ежедневието на ЦСКА в шампионата. На вратата обаче се утвърди новопривлеченият страж Томаш Черни, който засега върши прилично работата си и най-важното - не допуска елементарни грешки, като има и много ключови намеси.

В защита със сигурност ще видим каре от играчи, като има вероятност ариегардът да е изграден от същите бойци, спечелили гостуването на Славия с 2:0 в предишния кръг. В центъра на защитата изглежда напълно резонно да започнат Апостол Попов и Пламен Крачунов, които са единствените бранители с 10 мача за ЦСКА от началото на сезона.

На десния бек, естествено, ще започне Иван Бандаловски, към когото ще са насочени внимателните погледи на феновете, защото той си изкара червен картон във важния мач на националния отбор с Дания. Има два варианта - Бандата да се чувства съкрушен и да не разгърне потенциала си срещу Левски, но по-вероятно изглежда да се амбицира и да направи голям мач срещу Вечния враг. Вляво на защитата вероятно ще застане новопривлечения от Локомотив (Пловдив) Михаил Венков, който има 3 появявания в игра с екипа на "червените", но вече се разписа - именно при победата над Славия с 2:0.

В халфовата линия също няма много неизвестни, ако се съди по показаното до момента от Стойчо Младенов в избора му на титуляри. Ясно е, че опорен полузащитник ще бъде Тодор Янчев, който е несменяем до момента. Малко пред него може да действа Александър Пакурар, ако е възстановен напълно - той има само 2 мача досега, но впечатли много треньорското ръководство.

Серж Нюанджи също се понрави значително с изявите си напоследък и се оказва много полезен в атаката по лявото крило, тъй като има умението да центрира точно към съотборниците си на върха на нападението.

Ако Стойчо Младенов е последователен, ще заложи и на Лукас Саша в халфовата линия, тъй като той има досега появявания във всички двубои от началото на новия сезон, а и се разписа срещу Славия в много важен момент.

Има вероятност Тасио да бъде оставен на резервната скамейка, въпреки че демонстрира прилична ефективност. Ако това е така, вероятно Стойчо ще пусне Антон Карачанаков по крилото и Абел Анисе като "фалшива девятка" - именно тези двамата са голмайстори на ЦСКА до момента с по 3 попадения.

Какво е приготвил Илиан Илиев?

Може би най-големият проблем за Илиан Илиев - отсъствието на Кристовао Рамос - няма да се окаже толкова голям, защото все пак той разполага с двама млади български външни полузащитници, които жадуват да се докажат срещу вечния враг.

Така вероятно вместо Рамос отдясно ще видим Симеон Райков, който с прекрасния си удар донесе трите точки в напрегнатото дерби с Литекс. По левия фланг изглежда логично да оперира Илиян Йорданов, но Илиан Илиев може да изпробва някакъв вариант да пусне и Марсиньо, който напоследък не се носи с популярност в съблекалнята на "сините", тъй като нивото му на игра спадна.

Иначе вратарският пост е гарантиран за Пламен Илиев, който допринесе значително за победата на Лески в предишното Вечно дерби.

В защитата на левия бек ще застане възстановеният Нуно Пинто, а до него в центъра ще се наредят Станислав Ангелов и Ромен Ели - Ели е единственият здрав типичен централен бранител.

Вдясно ще започне Дъстли Мюлдер, а в средата на терена Илиев ще има възможността да избира между няколко варианта.

Всъщност, най-удачният избор за халфовата линия е използването на Владимир Гаджев, Христо Йовов и Роман Прохазка, като по този начин Левски ще има голям шанс да доминира във важна част от терена.

Изнесеният напред нападател не е тайна за никого - голмайсторът на А група до момента с 8 гола от 8 мача Базил де Карвальо.

Водещи