Цветана Пиронкова започва сезона на трева 16.06 | 17:39

Цвети ще се изправи срещу третата в световната ранглиста

От Даниел Любомиров

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова ще започне следващата седмица любимия си сезон на трева с участие на турнира в Ийстбърн.

Пловдивчанката започва надпреварата от първия кръг срещу изключително сериозна съперничка - намиращата се под номер 3 в световната ранглиста Агнешка Радванска.

Полякинята досега има доста убедителна серия от победи в досегашните изиграни 9 мача между двете тенисистки - едва веднъж Пиронкова е успявала да пречупи съпротивата на по-титулованата си опонентка.

Статистиката още показва, че Радванска обикновено е безапелационна в победите си над Цвети и само веднъж се е играл трети сет, когато третата в света е печелила мача.

23-годишната Радванска е висока 172 сантиметра и тежи 56 килограма. Тя има 10 титли от турнири на WТА и е заработила малко над 9 милиона долара от наградни фондове.

Пиронкова два пъти се е изравяла срещу полякинята на тревен корт, и то арена на срещата е бил "Уимбълдън" - през 2006-та мачът приключва при 7:5, 7:6 (5) в полза на Радванска, а на следващата година интригата почти отсъства - 6:2, 6:1.

Единственият успех на Пиронкова е през 2007-ма на турнира в зала в Париж. Това е седмо поредно участие на българката в Ийстбърн, но досега тя не е успявала да прескочи първия кръг на надпреварата.

Първият кръг тази година предоставя и други интересни сблъсъци - Бартоли срещу Кирсти, МакХейл срещу Вожниацки, а Макарова се изправя срещу Квитова.

Водещи

Най-четени