Шарапова официално оглави женския тенис, Пиронкова отново е в топ 40 11.06 | 12:17

Втора и трета ракета на България продължават да са Елица Костова и Диа Евтимова, които се намират съответно под номер 151 и 158 в ранглистата на WTA

От Мариян Найденов

Завършването на "Ролан Гарос" предизвика сериозни размествания в ранглистата Женската тенис асоциация (WTA).

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова не успя да добави нови точки към актива си, но и не загуби такива, след като през миналата година отново достигна до втория кръг в Париж. Това позволи на Цвети да се завърне в топ 40, след като 24-годишната пловдивчанка отбеляза прогрес с две места и вече е под номер 39 в света.

Втора и трета ракета на България продължават да са Елица Костова и Диа Евтимова, които се намират съответно под номер 151 и 158 в ранглистата на WTA. Костова се изкачва с три позиции, докато Евтимова отбелязва спад със същия брой места.

С лично постижение през тази седмица може да се похвали Александрина Найденова, която скача с 10 места до рекордната в кариерата й досега 292-а позиция. Най-голям прогрес от българските тенисистки пък бележи Десислава Ботушарова, която се изкачва с цели 116 места - до номер 963, което е неин личен рекорд.

В топ 10 при дамите само три тенисистки запазиха местата, които заемаха преди "Ролан Гарос". От днес новата кралица на Париж Мария Шарапова (Русия) официално се завърна на първото място в ранглистата, измествайки Виктория Азаренка (Беларус), като разликата между двете е само 690 точки в полза на рускинята. Трета и четвърта остават Агнешка Радванска (Полша) и Петра Квитова (Чехия).

На пето място се изкачи Саманта Стосър (Австралия) - за сметка на Серина Уилямс (САЩ), която вече е шеста. Бившата номер 1 Каролине Возняцки (Дания) бележи прогрес с две места до номер 7, на 8-а позиция остава Марион Бартоли (Франция), Анжелик Кербер (Германия) заема 9-ото място, а изненадващата финалистка на "Ролан Гарос" - Сара Ерани (Италия) влиза в топ 10 за първи път в кариерата си, след като се изкачи с цели 14 позиции.

Водещи

Най-четени