Челси се поздрави с първа победа за новия сезон 21.08 | 10:00

"Сините" изпитаха сериозни трудности при домакинството си на Уест Бромич, но въпреки това надделяха с 2:1

От Константин Симидчийски

Новият мениджър на Челси Андре Вияш Боаш едва ли си е представял по-труден старт на кампанията в Премиършип, след като неговият състав отново се провали в стремежа си да демонстрира шампионска форма - все пак "сините" осъществиха пълен обрат при домакинството си на Уест Бромич Албиън и спечелиха с 2:1.

Гостите поведоха още в 4-ата минута чрез Шейн Лонг, но след почивката възпитаниците на Вияш Боаш се посъбудиха и благодарение на попаденията на Никола Анелка в 52-ата и Флоран Малуда в 83-ата, не се стигна до драми на "Стамфорд Бридж".

За последно Челси не можа да постигне победа в първите два кръга на първенството през далечния сезон 1998/99, когато загуби от Ковънтри и извъртя равенство с Нюкасъл. Днес възпитаниците на португалския специалист можеха да изравнят неприятната серия, но бяха спасени от ентусиазма на Никола Анелка и резервата Малуда.

Така "сините" събраха 4 точки и се изравниха по актив с Ливърпул, а Уест Бромич за втори път трябва да се примири с моралното обезщетение, че е изпотил сериозно втори основен претендент за титлата, след като миналата седмица измъчи Манчестър Юнайтед при загубата си с 1:2.

През първото полувреме тимът на Андре Вияш Боаш откровено се мъчеше на терена да създаде прилична ситуация за попадение. Вместо това движенията на гостите бяха далеч по-освободени от напрежение и от самото начало правеше впечатление способността им да разиграват спокойно.

Още в 4-ата минута Уест Бромич си спечели правото да играе с повече самочувствие, защото Алекс сбърка при изнасянето на топката и я предостави на Шейн Лонг, който напредна и излезе сам срещу Иларио, за да го преодолее и изненадващо да открие резултата - 0:1.

Единствените горе-долу сериозни опасности към вратата на Бен Фостър бяха създадени от изпълнение на пряк свободен удар от Алекс и при изстрел с глава на Анелка, който принуди стража на гостите да прави рутинно спасяване.

За сметка на това при една от контраатаките си в края на първата част Уест Бромич можеше да увеличи преднината си, но Лонг не намери Чой с подаването си успоредно на голлинията.

Треньорът на Челси Вияш Боаш пък смени Калу след само 30 минути игра, а в 60-ата се отърва и от безполезния в мача Фернандо Торес, за сметка на Флоран Малуда и Дидие Дрогба.

"Сините" все пак демонстрираха активизиране в редиците си и успяха да стигнат до гол, дело на Анелка, който със самостоятелен рейд по дясното крило на предна в пеналтерията и с тежък диагонален удар не остави шанс на Бен Фостър - 1:1 в 52-ата минута.

180 секунди по-късно влезлият като резерва Малуда имаше шанс да изведе отбора си напред, но вратарят на УБА с невероятно спасяване отрази изстрела му. Топката стигна до непокрития Анелка, който от десетина метра на празна врата не успя да се разпише, защото Стивън Рийд с летящ плонж блокира удара му и спаси тима си от втори гол.

Това бе единственото положение след изравнителното попадение, което подсказа, че натискът на домакините бе плод на ентусиазма, а не на териториалната им доминация. С напредването на часовника припряността на играчите на Челси бе видима и нищо от това, което искаха да създадат, не се получаваше.

Все пак в 80-ата минута Анелка центрира в наказателното поле и сред купа от футболисти Лампард успя да овладее, но фронтално срещу вратата стреля над горната греда, с което си навлече недоволството на феновете. Отново френският нападател бе в основата на заплахата за УБА, но ударът му от 30 метра се оплете във външната страна на мрежата, след като Фостър бе напуснал пеналтерията си.

В 83-ата минута чаканият победен гол стана факт, благодарение на проспаното от бранителите на гостите центриране отдясно на Босингва, което бе засечено от Малуда на далечната греда, за да стане резултатът 2:1. Одемвинге можеше да изравни само пет минути по-късно, когато бе оставен сам на шест метра от вратата, но ударът му от воле попадна право в ръцете на Иларио и по този начин резултатът остана непроменен до края на срещата.