Черноморец се наложи с 2:0 над ЦСКА 04.03 | 17:50

Автогол на Крачунов и попадение на Асис донесоха успеха на бургазлии

От Краси Киров

Отборът на ЦСКА загуби при гостуването си на Черноморец с 0:2 в първия си двубой от пролетния полусезон на родната А група. В друга среща по същото време Миньор победи с 3:0 тима на Светкавица.

"Червените" заслужено отстъпиха на надъханите домакините след като не показаха, почти нищо особено. Бургазлии пък използваха великолепно своите възможности за да спечелят трите точки. Зарядът в този мач бе много силен с оглед на проблемите между двата отбора през зимната пауза след като "червените" отмъкнаха звездата на Черноморец Абел Анисе без пари.

Иначе Крачунов си отбеляза автогол в средата на втората част, след като спря топката на голлинията, но се засуети и тя влезе във вратата. Малко преди това Присо пропусна най-чистото положение за ЦСКА. В 74-та минута най-добрия в мача Асис вкара втория гол за Черноморец след хубав пробив на Мелконян.

Димитър Пенев заложи на почти всички свои нови попълнения. Присо, Мораеш и Иван Боладо атакуваха в предни позиции, подпомагани от Галчев и Томас. Те обаче показаха, че има още да се обиграват след като ЦСКА бе много беззъб в предни позиции.

Феновете на "Лазур" предложиха страхотна атмосфера за своите любимци, като над 6000 хиляди човека имаше по трибуните. Домакините обсипаха терена с типичните за този стадион бели ленти. В класирането Черноморец изпревари ЦСКА и вече заема второто място  в класирането с равни точки с Левски и ЦСКА.

Срещата започна много динамично с атаки пред двете врати. Още в 1-та минута Черноморец създаде добра атака и Преслав Йорданов пробва удар от въздуха, но неточно. В 3-та минута Мораеш открадна топката и стреля слабо от границата на наказателното поле.

Домакините действаха много бързо в предни позиции, но им липсваше хубав пас в завършващата фаза. В 13-та минута Преслав Йорданов получи жълт картон за симулация на границата на наказателното поле. Постепенно гостите от ЦСКА започнаха по-често да поглеждат към вратата на Стоян Колев. Две опасни центрирания объркаха защитниците на бургазлии, но не се стигна до нещо сериозно.

В 29-та минута новото попълнение на ЦСКА Иван Боладо се контузи след сблъсък с Цветомир Цонков и бе заменен от Антон Карачанаков. В 33-та минута Асис стреля много опасно по диагонала и Мболи спаси трудно. В края на полувремето Цонков имаше шанс, но стреля в аут от границата на наказателното поле.

Двата отбора започнаха по-слабо втората част и нямаха много идеи. Все пак в 57-та минута Присо получи най-добрата възможност в мача. Камерунецът бе изведен в наказателното поле и стреля по диагонала, но Колев изби с крак. В ответната атака Йорданов излезе на добра позиция след грешка на Крачунов, но ударът му бе блокиран.

Малко след това Херо замени Димитър Телкийски с арменския национал Мелконян. В 61-та минута Асис след перфектен самостоятелен пробив стигна до наказателното поле, но стреля право във вратаря.

Само минута по-късно Черноморец стигна до ценното попадение. След центриране в наказателното поле Мболи не се намеси добре и Крачунов спря топката на голлинията, но се завъртя, и докато падаше кълбото влезе във вратата. ЦСКА се опита да се върне веднага в мача. Борис Галчев стреля много опасно от пряк свободен удар, но Стоян Колев се справи.

В 72-та минута Димитър Пенев направи втората си смяна след като пусна в игра Станислав Костов на мястото на Антонио Томас. Само две минути по-късно обаче Черноморец реши всичко в мача с втория си гол. Бургазлии създадоха много бърза контра атака и Мелконян бе изведен сам по дясното крило. Арменецът центрира към Асис, който овладя топката финтира и стреля неспасяемо в мрежата на Мболи.

В 81-та минута ЦСКА можеше да върне едно попадение, но Мораеш се забави и не успя да отправи удар. До края Мораеш и Крачунов пробваха различни изстрели, но не уцелиха вратата.

Така Черноморец вече има 36 точки, колкото имат ЦСКА и Левски. Лудогорец е лидер с три точки повече.

Водещи