Четвърт век слава - днес отчитаме годишнина от рекорда на Йорданка Донкова 20.08 | 14:45

Великата ни спринтьорка на 100 метра с препятствия още не може да бъде надмината

От Даниел Любомиров

На днешния ден през 1988-ма година великата българска атлетка Йорданка Донкова поставя световен рекорд, пробягвайки 100-те метра с препятствия за 12.21 секунди при 0.7 м/сек попътен вятър.

Видео на най-бързото бягане в историята вижте в Sporta.bg

До ден днешен не се е родила спринтьорка в техничната дисциплина, която да подобри това изумително постижение на Донкова.

21-годишната американска сензация Браяна Ролинс на 22-ри юни тази година направи феноменално бягане за 12.26 секунди и по този начин се доближи най-много до световния рекорд на Донкова от 21 години насам.

Ролинс след това триумфира във финала в дисциплината на Световното първенство по лека атлетика в Москва, за да докаже класата си.

Бягането на Донкова за 12.21 секунди е записано на пистата в Стара Загора, като това е 4-ата и последна поправка на световния рекорд, която Донкова постига в кариерата си. Тя също така има и един изравнен световен рекорд от 12.36 през 86-та година в София.

Донкова постави олимпийски рекорд в Сеул 1988-ма година, когато триумфира с титлата с време 12.38 секунди.

Чак в Лондон през 2012-та австралийката Сали Пиърсън успя да подобри постижението на Донкова във финала, печелейки с 12.35 секунди.

Йорданка Донкова прекратява своята състезателна кариера през 1996-та година и с нейното слизане от сцената не се намира атлетка, която да може да представя България по същия забележителен начин в тази дисциплина.

Йорданка Донкова и Гинка Загорчева остават без наследници у нас, но и в световен мащаб все още няма жена, която да бяга по-бързо.

Водещи

Най-четени