Шампионът и българите се провалиха на старта на сезона в биатлона 24.11 | 22:11

Мартен Фуркад направи цели 3 наказателни обиколки и коства санкция на френския отбор

От Даниел Любомиров

Българската смесена щафета по биатлон записа крайно незадоволително представяне в първия старт от новия сезон в Световната купа в шведския зимен център Йостерзунд. Нашият квартет в състав Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Владимир Илиев и Красимир Анев завършиха на 21-ва позиция, след като използваха цели 23 допълнителни патрона и завъртяха 5 наказателни обиколки.

Победители в изключително тежките условия за ски и стрелба в Йостерзунд стана силната четворка на Чехия – Вероника Виткова, Габриела Соукалова, Зденек Витек и Ондрей Моравец.

Чехите нито веднъж не попаднаха в овалната зона за наказателни обиколки и се нуждаеха само от 8 допълнителни патрона, което им бе предостатъчно, за да спечелят със солидна преднина.

Добре се представи и квартетът на Норвегия, въпреки лошото начало на шампионката в Световната купа при жените от миналата кампания Тора Бергер. Синьове Солемдал също не направи силен втори пост, но грешките им бяха заличени от отличното представяне на Ветле Кристиансен и фаворитът за титлата при мъжете Тарей Бьо. Норвежците финишираха със само 1 наказателна обиколка и 12 допълнителни патрона.

Шампионът при мъжете от Световната купа и 5-кратен медалист от Световното първенство в Нове Место миналия сезон Мартен Фуркад тотално провали френската щафета. Вместо да завърши с триумф започнатия поход към победата от съотборниците му Мари Лор Брюбе, Мари Дорен Абер и Симон Дестийо, Фуркад бе трагичен на огневия рубеж.

Самият той никога не е криел, че не обича да стреля докато има вятър, а точно с него трябваше да се съобразява в Йостерзунд. Звездата на Франция направи цели 3 наказателни обиколки и от водачи "петлите" финишираха на трето място, а след това бяха санкционирани заради грешка на Фуркад, която ги прати на 5-та позиция – той забрави да използва последния си допълнителен патрон.

Третото място след наказанието на Франция отиде на сметката на Украйна в състава Олена Пидрушная, Вита Семеренко, Серхи Семьонов и Андрей Дериземля.

Водещи

Най-четени