Шефът на азиатския футбол се изправя срещу Сеп Блатер в битка за ФИФА 10.03 | 16:38

Президентът на Азиатската футболна конфедерация Мохамед Бин Хамам най-вероятно ще се кандидатира за президент на организацията

От Константин Симидчийски

Президентът на Азиатската футболна конфедерация (АФК) Мохамед Бин Хамам може да се кандидатира за президент на Световната футболна федерация (ФИФА) на изборите през май. Самият той от няколко месеца намеква, че е готов да се изправи в битка с настоящия президент Сеп Блатер, в опит да сложи край на 13-годишното управление на швейцареца.

Бин Хамам вече се ползва с голяма доза респект в средите на ФИФА. През последните 15 години той е неизменен член на 24-членната комисия към управляващото тяло. Самият той заяви пред вестник Guardian, че промяната не винаги означава нещо лошо. "Хората трябва да пробват с промяната. Промяната е нещо положително. В следващите 10 дни ще обявя официално дали ще се кандидатирам или не", каза Бин Хамам, цитиран от изданието.

61-годишният президент на АФК има известно възрастово предимство пред Блатер, който днес навършва 75 години, а в края на евентуален следващ мандат ще бъде на 79. Бин Хамам обаче няма за самоцел да се реализира в лично отношение, заявявайки, че е готов да подкрепи кандидатурата на всеки друг "достоен кандидат". "Да, на 100% ще застана зад някое ново лице. Не съм говорил с Мишел Платини от доста време, но ако той се кандидатира, ще има моята безрезервна подкрепа".

"Ако поема властта, бих искал повече прозрачност във ФИФА. Ще искам разпределяне на взимането на решеният сред повече организации, под шапката на федерацията. Разбира се, клубовете също не трябва да бъдат забравени. Трябва да ги уважаваме, както и те да уважават федерацията", каза още Бин Хамам.

Той получи подкрепата от футболните федерации на Южна Америка, Северна Америка, Африка и Океания. Според Бин Хамам обаче, УЕФА ще бъде с най-голямо значение при избора. Именно заради това той е готов да отложи официалното обявяване на кандидатурата си с няколко дни, за да има подкрепата на президента на европейската футболна федерация Мишел Платини.

"Европа е ядрото на футбола. Доволен съм от подкрепата от другите федерации, но не знам как стоят нещата на Стария континент", каза Бин Хамам. "Със сигурност ще присъствам на срещата на УЕФА на 20-и март в Париж и тогава ще обявя своето решение", категоричен е катарецът.

Водещи

Най-четени