Шумахер няма да се събуди като по филмите 06.02 | 12:25

За това предупреди мозъчният експерт Люк Грег

От Мариян Найденов

Преди няколко дни лекарите в болницата в Гренобъл започнаха процедури по извеждането от кома на Михаел Шумахер. Надеждите, че легендарният пилот от Формула 1 ще се събуди бързо "като по филмите" обаче са неоправдани.

За това предупреди експертът по черепно-мозъчни травми Люк Грег, като добави, че дори всичко да мине нормално и Шуми да се събуди, то това не означава, че травмите му ще си отидат просто така.

Седемкратният шампион във Формула 1 претърпя инцидент при каране на ски във Френския Алпи на 29 декември миналата година. При падането германецът удари много лошо главата си и оттогава е поддържан в изкуствена кома.

Процесът по извеждането му от това състояние започна около месец след инцидента, като по официална информация първите реакции на Шумахер са били положителни.

"Събуждането от кома не е както го представят по филмите. Това може да бъде доста дълъг процес, който да отнеме няколко дни или седмици.

За семейството първоначалният страх, дали човекът ще оцелее, бива заменен от страх, какво ще донесе бъдещето и дали той ще се възстанови напълно", коментира Люк Грег.

"По-просто казано - последиците от мозъчна травма могат да бъдат унищожителни и да продължат цял живот. Това може да промени всичко в пациента - ходенето, говоренето, мисленето и чувствата. Може да промени индивидуалността на човек, както и способностите му", обясни експертът.

Водещи

Най-четени