Ювентус е носител на Суперкупата на Италия 11.08 | 17:51

Дузпа, автогол и два червени картона помогнаха на "старата госпожа" да победи

От Даниел Любомиров

Шампионът Ювентус е новият носител на Суперкупата на Италия за пети път в историята си, след като надигра с 4:2 след продължения останалия с деветима души на терена Наполи.

Мачът за отличието, който дава начало на новия сезон, се игра в Пекин на Олимпийския стадион "Птиче гнездо". Двубоят бе и повторение на финала за Купата на Италия, спечелен от Наполи с 2:0 - техният първи трофей от 1990-та година.

Също така това е първият мач между италиански отбори, на който има съдии и на аутлиниите.

Ювентус бе воден от Масимо Карера заради 10-месечното наказание, което вчера бе наложено на наставника Антонио Конте.

"Старата госпожа" на два пъти трябваше да заличава голов пасив в редовното време, като в последните 5 минути цели двама играчи на Наполи бяха изгонени от арбитъра Паоло Силвио Пацолени. Той самият така или иначе вече си беше навлякъл гнева на тифозите от Неапол с отсъждането на дузпа, довела до изравняване на резултата 2:2 четвърт час преди края.

Джорджо Киелини, Маурисио Исла и Мартин Касерес бяха контузени за Юве, поради което като титуляри изненадващо започнаха Алесандро Матри и Себастиан Джовинко. За Наполи пък в игра се върна олимпийският национал на Уругвай Единсон Кавани.

Класическа контраатака доведе до откриване на резултата в 27-ата минута, тъй като именно Кавани бе изведен абсолютно сам срещу вратаря на Ювентус Джиджи Буфон. Капитанът на "старата госпожа" успя да избие топката от краката на нападателя, но уругваецът не падна за дузпа и успя да се разпише в опразнената врата - 0:1.

Точно когато Наполи започваше да поставя под напрежение противника, Ювентус стигна до иразняване в 37-ата минута чрез Квадво Асамоа. Новото попълнение от Удинезе с великолепен изстрел не остави никакви шансове на Морган Де Санктис от границата на наказателното поле - 1:1.

Все пак, носителите на Купата на Италия успяха да възстановят аванса си в резултата още преди края на първото полувреме. В 41-ата минута Пандев отне топката от несигурния Леонардо Бонучи и рискуваше ритник в лицето, но го избегна и по изключително красив начин прехвърли технично Буфон за 1:2.

През второто полувреме Кавани изпусна на два пъти да се разпише отново от изгодни позиции отляво в наказателното поле, но диагоналните му изстрели не намериха целта. Така се стигна до 73-ата минута, когато реферът Пацолени отсъди дузпа за нарушение срещу Мирко Вучинич, който падна при овладяването на топката в пеналтерията, но остана съмнение, че защитникът Федерико Фернандес достигна първи до кълбото и чак тогава имаше съприкосновение с черногорския нападател.

В крайна сметка Артур Видал от бялата точка изравни резултата на 2:2.

В 85-ата минута Горан Пандев получи директен червен картон за нещо, което извика към страничния съдия. Салваторе Сунига пък влезе опасно с бутоните в коляното на Джовинко в 92-ата минута и също получи втори жълт картон, с което Наполи остана с деветима души на терена.

Неволите на носителите на Купата не спряха и в продълженията, защото Кристиан Маджо си вкара автогол в 97-ата минута, засичайки с глава в собствената си врата центриране от фаул на Андреа Пирло - 3:2.

Безпомощните неаполитанци бяха наказани още веднъж в 102-ата минута от комбинация между Джовинко и Вучинич - бившият играч на Парма изведе на стрелкова позиция черногореца и той с удар от 5 метра фиксира крайното 4:2.

Водещи

Най-четени