Юнайтед увековечава сър Алекс със статуя на "Олд Трафорд" 26.09 | 09:26

Идеята за проекта вече е одобрена и ще представлява сър Алекс с футболна топка под дясната си ръка. Статуята ще е висока около 3 метра

От Мариян Найденов

Манчестър Юнайтед ще издигне статуя на сър Алекс Фъргюсън на клубния стадион "Олд Трафорд", съобщава Manchester Evening News. Отборът е получил разрешение за това от местните власти, а статуята ще се издига до северната трибуна, която наскоро бе прекръстена на името на шотландския специалист.

Идеята за проекта вече е одобрена и ще представлява сър Алекс с футболна топка под дясната си ръка. Статуята ще е висока около 3 метра.

От Юнайтед са възложили поръчката на сънародника на Фъргюсън - Филип Джаксън, който е авторът на статуята на сър Мат Бъзби и на композицията "Светата Троица" (Джордж Бест, Денис Лоу и Боби Чарлтън), които се издигат до "Олд Трафорд". Той вече е започнал работа по проекта.

"Срещнах се със сър Алекс на няколко пъти и мога да кажа, че той е много приятен човек. Направих му много снимки и изгледах доста филмов материал. За да се направи добра статуя, трябва да познаваш обекта. Той (Фъргюсън) дойде да види отливката и изглеждаше много доволен", каза Филип Джаксън.

Местните власти са дали на Юнайтед срок от три години, за да бъде издигната статуята, като тя трябва да е готова преди 2015 г. От клуба искат с нея да отбележат 25-годишнината на сър Алекс начело на отбора, която той отпразнува на 6 ноември 2011 г.

70-годишният специалист е мениджърът с най-голям стаж на "Олд Трафорд", а самият той намекна, че възнамерява да се оттегли в края на сезон 2013-2014.

Водещи

Най-четени