Създадоха нова ваксина срещу HPV 02.04 | 09:04

Новият препарат не само защитава организма, но и стимулира имунната система да се справи с болестта в едно вече заразено с инфекцията тяло

От Виолета Малинкова

Учени от Австралия създадоха нова ваксина против рака на шийката на матката, развитието на който се дължи на човешкия папилома вирус. По данни на Associated Press разработката на препарата на биотехнологичната компания Coridon е преминала под ръководството на Ян Фрейзър.

В момента за профилактиката на рака на шийката на матката, развиващ се в резултат на заразяване с човешки папилома вирус или HPV (Human papillomavirus), се използва ваксините Gardasil и Cervarix, припомня Medportal.ru.

Това, което отличава препарата на Ян Фрейзър е фактът, че той не просто защитава организма от появата на HPV, но и стимулира имунната система да се справи с болестта в едно вече заразено с инфекцията тяло. Ефективността на ваксината е успешно потвърдена от резултатите на доклиничните изследвания върху животни. В момента учените подготвят тестването на лекарството и върху пациенти.

Според ръководителя на австралийския екип много жени вече се явяват носители на HPV, поради което те не могат да забавят развитието на инфекцията в телата си, използвайки познатите досега ваксини, които се използват само за защита от появата на рак на шийката на матката, но не и за неговото лечение. Ян Фрейзър се надява, че неговият препарат може да послужи за създаването на противоваксина.

Онкогенните щамове на HPV причиняват 70% от случаите на рак на шийката на матката, а също и за 60% от туморите по устната кухина и фаринкса. Характерно е, че повечето пъти, инфекцията минава сама с времето, без каквото и да е било лечение. В останалите случаи обаче, новият медикамент може да се окаже спасителен пояс за милиони жени по света.

Водещи

Най-четени