„Intel Inside“ вече и върху смартфон 27.02 | 10:55

Известното лого на Intel ще се появи върху модел на френския телеком Orange

От Георги Георгиев

Лепенката Intel Inside, която стои на стотици милиони персонални компютри, най-накрая ще намери място и върху смартфон.

Това лято мобилното звено на France Telecom – Orange, възнамерява да пусне нов модел телефон, който ще се "кичи" с известното лого. Смартфонът, който ще се предлага на пазарите във Франция и Великобритания, ще бъде с дизайн на Intel и ще разполага с най-новия процесор от серията мобилни чипове на компанията.

Появата в смартфон е важна стъпка за щатския технологичен гигант, чиито чипове са "мозъците" на около 80 процента от лаптопите и персоналните компютри по света, но на практика липсват в модните смартфони и таблети.

Днес мобилните устройства се захранват предимно от енергийно ефективни интегрирани процесори, базирани с архитектура на британската компания ARM. Повечето от тях са произведени от Samsung или Qualcomm.

Новият смартфон ще работи под платформата Google Android и ще разполага с 8-мегапикселова камера, снимаща HD видео. Производител на телефона ще бъде тайванската Gigabyte.

Досегашните опити на Intel да се включи в производството на мобилни процесори до голяма степен се проваляха поради голямата им енергоемкост, която бързо изтощаваше батериите на смартфоните и таблетите.

Последното усилие на компанията в тази насока, наречено с кодовото Medfield, обещава да промени ситуацията. По време на тазгодишния CES Intel се похвалиха, че новият им мобилен процесор от серията Atom скоро ще се появи в смартфони на Motorola и Lenovo.

Medfield е съществена крачка към намаляването на консумацията на енергия. Това е първият чип, при който различните функции на процесора ще бъдат обединени в едно. Дизайнът "всичко на едно място”, известен още system-on-a-chip, е стандартна характеристика на ARM чиповете.

Основно предимство на Medfield, е че той използва 32-нанометровата технология на Intel за разлика от АRM моделите, които все още се правят по 40 или 45 нанометрови технологии.

Водещи