Sony закупи бизнесa със сензори на Toshiba за 155 милиона долара 06.12 | 15:11

Японският гигант се превръща във властелин на пазара за камера сензори

От Ивайло Коралски

Sony закупи бизнеса на Toshiba за камера сензори за сумата от 19 милиарда йени, или около 155 милиона долара. Покупката е потвърждение на появилите се през октомври слухове за подобна сделка.

Припомняме, че Sony наскоро отдели звеното за производство на камера сензори, превръщайки го в дъщерна компания, носеща името Sony Semiconductor Corporation.

Подобна стъпка на Sony не само ще увеличи пазарния дял на SSC, но и ще премахне Toshiba като един от главните конкуренти при производството на сензори за камери на смартфони. Припомняме, че Sony произвежда сензорите за своите смартфони (Xperia серията) и има клиенти от калибъра на Apple и Xiaomi. Въпросните сензори са използвани и от Nikon (DSLR) и Alpha фотоапаратите на японския електронен гигант.

В последните месеци Toshiba беше разтърсена от огромен финансов скандал, като впоследствие реши да излезе от няколко бизнесите, в които участва, за да събере необходимия ѝ финансов капитал. 

Преди няколко дни ви споделихме за намеренията ѝ да събере PC бизнеса ѝ с японски конкуренти като Fujitsu и Vaio.

Прехвърлянето на производствения процес на Toshiba и над 1100 нейни служители ще продължи до 31 март 2016 година. За момента Sony смята да запази позициите на всички служители на Toshiba.

Водещи

Най-четени