"Who targets me" ни помага да проследим кои партии ползват данните ни в социалните мрежи 10.05 | 15:50

Това е разширение на браузъра,поясни Радослав Стоянов, съпредседател на УС на БХК

От iNews

Инструментът "Who targets me" позволява да проследим кои политически партии ползват данните ни, за да ни подават определено съдържание в социалните мрежи, и да разберем дали може да станем мишени на профилирана политическа партийна кампания в социалните мрежи.

"Това е разширение за браузъра. То следи кои политически партии чрез политическа реклама подават определено съдържание на потребителите. Това е проблем, който се изостри рязко през последните години".

Това обясни пред БНР Радослав Стоянов, съпредседател на Управителния съвет на Българския хелзинкски комитет, който е част от мрежата Liberties – организацията, разработила това браузър разширение.

"От една страна политическите партии се научиха как да правят това. От друга страна прокремълската пропаганда всъщност показа, че може успешно да ползва Meta. Оказва се, че Meta – компанията, собственик на Фейсбук, има сериозни затруднения в това да разпознава прикритата политическа реклама. Наскоро една организация, която се занимава с дигитални разследвания, установи, че под 5% е успеваемостта на Meta да разпознае кога някой прикрито представя една политическа реклама чрез Фейсбук", подчерта той в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Стоянов напомни, че в социалните мрежи всички доброволно даваме свои данни. Възможността те да се използват за безкрайно много неща е проблемът, с който се сблъскваме, особено в контекста на политическата реклама, отбеляза той и посочи казано от Liberties, че това е една огромна тъмносива зона:

"Въпросът е, че ние допускаме това отвличане на демокрацията и на нашето съзнание по този начин".

Водещи

Най-четени