„Анонимните“ не пожалиха и Ватикана 08.03 | 13:05

Киберударите бяха морално оправдани като действия срещу корумпираната римокатолическа църква

От Георги Георгиев

Членове на международната хакерска група "Анонимните" са успели да извадят от строя няколко уебсайта, собственост на Ватикана, съобщава AFP.

Проведената в сряда (7 март) атака бе извършена ден след залавянето на няколко хакери, за които се предполага, че са от лидерите на организацията.

В изявлението си по случай атаките "Анонимните" окачествиха деянието си като удар по "корумпираната" римокатолическа църква. "Анонимните решиха днес да обсадят вашите сайтове в отговор на вашата доктрина, на литургиите ви, както и на абсурдните ви и остарели концепции, която вашата организация разпространява по света".

"Тази атака не срещу християнската религия или срещу вярващите по света. Тя е срещу корумпираната римокатолическа църква", се казва още в съобщението, публикуваното на италианската верския на сайта на "Анонимните".

Освен за aтаката срещу сайта www.vatican.va, хакерската група пое отговорността за удари срещу още няколко сайта на Ватикана, включително и страницата на нейния вестник. Това е вторият удар на "Анонимните" срещу римокатолическата църква след миналогодишната неуспешна атака, припомня AFP.

В своето изявление хакерите не пропускат обвиняват римокатолическата църква и в няколко прегрешения в миналото като убийство на опоненти и инакомислещи, изгаряне на книги, подпомагане на нацистките военнопрестъпници и бездействие спрямо случаите на сексуално насилие, упражнявано от свещеници върху деца.

Във вторник петима хакери във Великобритания, Ирландия и САЩ, за които се смята, че принадлежат към популярната група бяха, бяха обвинени от щатски съд в различни кибернападения. Хакерите бяха издадени от техния лидер, който се оказа информатор на ФБР.

Обвинителните актове към петимата включват обвинения за подготвянето на някои най-известните хакерски инциденти през последните няколко години като ударите срещу Sony, детективската фирма Stratfor и компанията за компютърна сигурност HBGary.

Водещи

Най-четени