„Огнената лисица“ стана на 8 години 09.11 | 16:33

Повече от 450 млн. души по света в момента предпочитат браузъра на Mozila

От Георги Георгиев

Преди 8 години на днешния ден излиза първата версия на браузъра Mozilla Firefox. Създаването му отнема пет години, информира сайтът Mashable, цитиран от Econ.bg.

Всичко започва през 1998 г., когато служители от американската компютърна компания Netscape решават, че ще създадат проект, достъпът до чийто софтуерен код е свободен.

На 23 септември 2002 г. е публикуван Phoenix 0.1. Според информацията, публикувана тогава на сайта на Mozilla, този браузър е малък и бърз и предлага много екстри. Близо година по-късно – на 15 юли 2003 г., е основана Mozilla Foundation. Тя представлява организация с нестопанска цел, която се обявява за това информацията и кодовете в интернет да се споделят и да са общодостъпни.

Firefox 1.0 се появява на днешния ден преди 8 години. Привърженици на проекта успяват да осигурят на браузъра реклама на цяла страница в американския вестник New York Times. Дебютът е приет повече от радушно. Към тогавашния момент огромната част от пазара се държи от браузъра на Microsoft Internet Explorer 6.

По-малко от 4 години по-късно общият брой на свалянията на браузъра на Mozilla надминава 500 млн. Същата година Firefox 3.0 поставя нов рекорд по най-много сваляния на програма в един ден – 8 млн. Предишно най-добро постижение в тази сфера в Книгата за рекорди Гинес няма.

През април 2011 г. Mozilla започва да пуска нова версия на Firefox на всеки шест седмици. Преди да се появят окончателните версии, на потребителите се предоставя възможност да свалят тестови варианти.

През лятото на тази година броят на свалянията на Firefox надмина 3 млрд. Повече от 450 млн. души по света ползват този браузър в който 40% от софтуера е написан от доброволци.

Водещи