"София тех парк" ще срещне бизнеса и науката 10.12 | 18:50

Той ще развива икономика, основана на знанието

От Елена Кирилова

Науката и бизнеса ще открият пресечната си точка и дигитално през следващата година благодарение на "София тех парк”, съобщава БТА.

Новият технопарк ще подпомага комерсиализирането на науката и образованието, като цели включването на малкия и средния бизнес в този процес.

По думите на изпълнителния директор на технопарка Елица Панайотова той ще развива икономиката, основана на знанието и ще подкрепя малките и средни предприятия, които стартират бизнес. По този начин българската икономика ще се превърне в икономика с висока добавена стойност, а не просто в обслужваща икономика, подчерта Панайотова.

Технопаркът ще работи в три основни направления - информационни и комуникационни технологии, природни науки и енергиен сектор.

От 2013 г. паркът ще започне да функционира като виртуална платформа, а около нея ще се обединят всички участници в проекта.

Панайотова разкри, че "София тех парк” ще бъде изграден от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на 4-ти километър, срещу спортна зала "Арена Армеец”. Средствата за парка са по оперативна програма "Конкурентоспособност”.

Столична община пък ще се заеме със строежа на инфраструктурата около парка.

Водещи

Най-четени