„Умна“ вилица следи дали се тъпчем с храна 09.01 | 10:39

HAPIfork ни предупреждава, когато започнем да приемаме повече калории от необходимото

От Георги Георгиев

За всички, които не притежават волята да спрат да се хранят навреме и продължават да се тъпчат, решението идва под формата на хай-тек вилица, която следи приема на храна и ни съобщава кога е време да спрем, пише Discovery News.

Често тялото действа по собствени закони, чието пренебрегване (поради незнание или безотговорност) може да доведе до неприятни последици. Едно от правилата, което диетолозите се опитват да ни набият в главите, е че са нужни около 20 минути, преди стомахът да изпрати сигнали до мозъка, че вече е пълен и чувството на глад да изчезне. През това време ние често продължаваме да ядем и пълнеем, приемайки ненужни калории.

Революционната джаджа събра погледите на публиката по време на изложението за потребителска електроника CES 2013 в Лас Вегас. Наречена от създателите си HAPIfork (произнася се "хепи форк"), вилицата започва да вибрира леко, за да подсети потребителя, когато е настъпило времето да забави темпото на хранене. Инсталираните в нея датчици и софтуер анализират различни параметри, измервайки:

- времето, нужно за приключване на храненето;

- броят на хапките с вилицата в минута;

- интервалите между различните хранения;

Цялата тази информация може да се прехвърли за обработка към друго устройства благодарение на USB порт или Bluetooth. Технологичната вилица ще се продава на цена 100 долара, когато бъде пусната на пазара през пролетта. До тогава обаче нейните създатели трябва да съберат необходимото финансиране на проекта през Kickstarter.

Водещи

Най-четени