Чипове за милиарди – пазарът набира скорост 02.05 | 16:54

През 2012 г. ръстът на сектора ще бъде два пъти по-голям спрямо миналата година

От Нели Минчева

Световният пазар на полупроводници ще увеличи ръста си близо два пъти през 2012 г., сочи прогноза на анализаторската компания IDC.

По нейни данни растежът през миналата година е бил 3,7 на сто до 301 млрд. долара, а през тази се очаква покачване от между 6 и 7 на сто. Предвижда се ръстът да стане факт въпреки несигурността, която продължава да спъва разрастването на световната икономика.

"Секторът превъзмогна макроикономическите колебания в САЩ и Европа, последствията от земетресението и цунамито в Япония, забавянето на китайската икономика през второто шестмесечие (на миналата година), наводненията в Тайланд", коментират от IDC.

Дори и потреблението на планетата да се е свило в много отношения и безработицата на доста места да оказва влияние върху немалко икономически дейности, то технологиите не спират да се развиват, превръщайки се в трайно присъствие в живота и на по-заможните, и на хората с по-скромни възможности.

Бумът на смартфоните, таблетите, електронните четци, преносимите компютри, различни екстри в автомобилния сектор, търсенето на сървъри, изграждането на комуникационни инфраструктури... всичко това прави чиповете една от най-търсените стоки в света.

За целите на проучването си от IDC са разгледали финансовите резултати на 100-те най-големи компании в сектора, като 40 от тях отбелязват растеж от над 5% в приходите си за миналата година.

Лидер на пазара продължава да бъде Intel, продал през 2012 чипове за 51,8 млрд. долара. На второ място е южнокорейският гигант Samsung (29 млрд. долара). Топ 5 запълват американската Texas Instrument и японските Toshiba и Renesas Electronics.

На шесто място в подреждането е американската компания Qualcomm, на седмо – южнокорейската Hynix, на осмо – френско-италианската STMicro. Деветата и десетата позиция пък заемат американските Micron и Boradcom.

Най-четени