12% от хората по света имат широколентов интернет 16.09 | 07:18

Цели 5 млрд. души обаче притежават мобилен телефон

От iNews.bg

Един на всеки осем души в цял свят има достъп до широколентов интернет, сочи нов доклад на ООН, цитиран от AP.

Като абсолютна цифра това означава, че 872 млн. души по света могат да се възползват от предимствата на широколентовата мобилна връзка.

В развитите държави по света почти всеки втори човек се радва на това благо, докато в развиващите се съотношението е далеч по-лошо – едва един на двадесет души има достъп до широколентов интернет.

Въпреки това при най-бедните държави ръстът на разпространението на широколентовата мобилна връзка е най-голям – около 160% повече души придобиват достъп до най-бързия интернет годишно.

Като скорост на интернет връзката най-добре стои Европа. Инвестициите в инфраструктура за широколентов интернет достъп осигуряват на европейците средна скорост на връзката от 77 мегабита в секунда (77 Мб/с), при 27 Мб/с за жителите на Северна и Южна Америка и едва 11 Мб/с в Азия и арабския свят.

Интересен аспект на доклада е и факта, че мобилните телефони вече са неизменна част от живота на хората. Над 5 млрд. души в цял свят притежават мобилен телефон, сочи проучване на Международния телекомуникационен съюз.

Южна Корея остава глобален лидер информационните и комуникационните технологии, следвана от Швеция, Исландия, Дания и Финландия. Съединените щати запазват 17-ото си място, но отстъпват с три места в индекса за достъп до интернет.

Водещи