Широколентовият интернет у нас е малко, но пък е сред най-бързите в ЕС 25.11 | 14:50

Над 38% е проникването на широколентов интернет в Дания, у нас е 14 на сто

От Деляна Петкова

Към юли 2010 г. броят на фиксираните широколентови линии за интернет достъп в Европейския съюз възлиза средно на 25,6 на 100 жители, показва нов доклад на Европейската комисия. За сравнение, през януари 2010 г. съотношението беше 23,9.

България е на предпоследно място в общността по този показател, като у нас с широколентов достъп разполагат 13,9%. След нас е Румъния с 13,7 на сто. На първо място в ЕС са Дания и Холандия със съответно 38,7 и 38,2 на сто.

Северната ни съседка обаче е лидер по средните скорости на широколентовия интернет – 43% от линиите са със скорост, равна или по-висока от 30 Mbps. Белгия също има много бърз широколентов интернет, за пример се посочват и България, Литва, Швеция и Словакия.

Според ЕК като цяло широколентовите връзки в Европа са много по-бързи отколкото преди една година. За пример се посочва, че през юли 2010 г. скоростта на 29% от широколентовите връзки в ЕС е била поне 10 мегабита за секунда (Mbps) (което е увеличение спрямо 15-те процента от предходната година).

По-високите скорости на предаване на данни по принцип осигуряват на потребителите по-голям и по-добър избор на услуги при по-ниска цена за мегабит. Средната скорост на 5% от линиите в ЕС е 30 Mbps или по-висока, а едва 0,5% имат скорост от 100 Mbps или повече.

Друг интересен аспект в доклада е, че мобилният широколентов достъп до интернет е нараснал за една година с впечатляващите 45%, с 6 специализирани устройства за мобилен широколентов достъп (USB устройства или донгъли за преносими компютри) на 100 души.

Ще е нужна обаче още много работа преди ЕС да постигне своите цели, очертани в Програмата в областта на цифровите технологии за Европа, посочват от ЕК.

Едно от предизвикателствата например е осигуряването на базов широколентов достъп за всеки европеец до 2013 година и на високоскоростен и свръхвисокоскоростен широколентов достъп до 2020 година. Мерките, целящи да улеснят развитието и използването на високоскоростния и свръхвисокоскоростния широколентов достъп в ЕС, бяха представени от Комисията през септември 2010 година.

Водещи

Най-четени