13 млн. долара обезщетение за уволнения мениджър на HP 01.10 | 09:02

За 11-месечното управление на Лео Апотекер HP загуби 40 млрд. долара от пазарната си стойност

От Георги Георгиев

Наскоро уволненият главен изпълнителен директор на Hewlett-Packard Лео Апотекер си тръгва от компанията с 13 милиона долара в брой и в акции. По време на 11-месечното му пребиване на върха на HP, технологичният гигант загуби 40 милиарда долара от пазарната си цена.

Изплатената в четвъртък (29 септември) сума не е изненадващо събитие, коментират от AP. Повечето големи компании гарантират щедри суми за обезщетения за изпълнителните си директори, ако те бъдат свалени от поста си преди изтичането на договорите им. Изключение прави свалянето от поста поради неетични или криминални действия от страна на мениджъра.

В края на миналата година Апотекер замени Марк Хърд, който бе махнат през август 2010 г. в следствие на скандал, разразил се въз основата на недоказани обвинения в сексуално насилие. Тогава Хърд получи 12.2 млн. долара в брой и 30 милиона в акции. По време на петгодишното му управление цената на акциите на HP скочи над два пъти, добавяйки близо 50 милиарда долара към пазарната цена.

Този успех бе почти изтрит след като само за 11 месеца акциите на HP спаднаха с 46 процента и сегашната им цена достигна близо 24 долара за акция.

Въпреки грешните стъпки, които доведоха до уволнението му, Апотекер ще получи още 2,4 милиона долара по-късно през годината в рамките на бонусния план на HP. Освен това той ще получи и 7,2 млн долара като обезщетения за прекратяването на плащанията през следващите 18 месеца, както и за придобиване на правата на 156 хиляди ограничени акции, чиято цена в момента е 3,7 млн. долара.

Детайлите за многомилионна сума, които Апотекер ще получи, най-вероятно няма да успокоят масовото недоволството в HP, породено още от решението той да застане на чело на компанията.

Апотекер бе назначен на върха на HP, след като бе уволнен от същата позиция в германския софтуерен производител SAP. Объркването в HP от наемането му на поста CEO обаче бързо премина в недоволство, след като компанията започна системно да не изпълнява финансовите си цели под негово ръководство.

Нещата достигнаха до точката на кипене през август, когато Апотекер обяви плановете си да прекрати разработките на таблета TouchPad, похарчи 10 милиарда долара за купуването на софтуерният производител Autonomy и реши бизнесът с персонални компютри на компанията да бъде продаден или да прехвърлен в отделна компания.

Сега надеждите на HP за излизане от блатото са насочени към наследничката на Апотекер Мег Уитман, която е бивше CEO на eBay Inc.

Подобно на Стив Джобс и Лари Пейдж (шефа на Google), Уитман ще получава заплата от 1 долар годишно, което няма да проблем за нея, тъй като личното ѝ състояние възлиза на 1,3 млрд. долара, спечелени по време на управлението на eBay.

Вместо заплата в брой HP ще предостави на Уитман преференциална възможност за получаване на 1,9 млн. акции при емитиране. Те цена ще зависи от цената на останалите акции на компанията, които от своя страна са свързвани с представянето на Уитман на високия пост.

Водещи

Най-четени