HP купува британска софтуерна компания за 10 млрд. долара 19.08 | 10:28

Гигантът измества фокуса си от производството на PC-та към софтуерните бизнес решения

От Георги Георгиев

Hewlett-Packard ще придобие софтуерната компания Autonomy Corp. за 10 милиарда долара. Ходът е част от стратегията на компанията да разшири линията си от бизнес продукти за сметка на потребителската електроника, информира АП.

Придобиването, което бе обявено в четвъртък (18 август), идва в светлината на други драматични ходове, които имат за цел да преустроят цялостно HP, най-голямата технологична компания в света по приходи.

Реорганизацията ще измести фокуса на компанията върху продажбата на продукти и услуги към бизнеса и правителствените структури, вместо към устройствата за отделните потребители.

Сред софтуерните решения, над които британската Autonomy работи, изпъква създаването на търсачки, които намират важна информация в компютърните мрежи.

Новата сделка определено е изгодна за закупената британска компания. Всяка от акциите ѝ ще бъде продадена за 42,11 долара, което е със 64% повече от предишната цена на затваряне.

Общата цена от 10 млрд. долара пък е близо 11 пъти по-висока от годишните приходи на Autonomy от 870 милиона долара и представлява около 1/6 от сегашната пазарна оценка на HP.

С персонал 2 700 работници Autonomy ще продължи да бъде управлявана от досегашния си изпълнителен директор Майк Линч. Очаква се сделката да бъде финализирана до края на годината.

От HP се надяват, че придобиването ще се окаже по-успешно от закупуването на производителя на софтуер за смартфони Palm за 1,8 млрд. долара преди 13 месеца. Като част от преструктурирането си компанияата ще похарчи един милиард долара за затварянето на бизнеса със таблети и смартфони, след неудачната сделка за Palm и слабите продажби на пуснатия по-рано тази година таблет TouchPad, пише Wall Street  Journal.

Компанията се опитва да се отърве и от бизнеса си с персонални компютри посредством продажба или обособяването на отделна компания. Ходът ще предизвика сериозни размествания в структурата на компанията. Pо данни за последното тримесечие (до 31 юли) персоналните компютри са донесли приходи от 9,59 млрд. долара, което извежда сектора на първо място по доходи в цялата компания.

Водещи