200 нови кина в САЩ ще предлагат невиждани ефекти 11.07 | 15:57

В тях зрителите буквално ще могат да усетят и помиришат филмите

От Георги Георгиев

Ако си мислите, че 3D филмите в кината са технологичен връх в развитието на седмото изкуство, корейската компания CJ Group има с какво да ви изненада. Според Los Angeles Times корейските хай-тек специалисти ще направят достъпно т.нар. 4DX изживяване на територията на САЩ благодарение на верига от нови кино салони. Първите от тях ще отворят врати в Ню Йорк и Лос Анджелис по-късно тази година.

По същество 4DX киното в случая представлява 3D кино, което е екипирано с допълнително специални ефекти. Седалките са програмирани да се тресат и люлеят например при появата на експлозия на екрана или при лудо автомобилно преследване (както се вижда от публикуваната по-долу реклама на кината).

Салоните ще бъдат снабдени и с машини за образуване на вятър, мъгла или миризми, които техниците смятат за подходящи за прилагане към съответната сцена. Ефектът от тези нововъведения вече е виден във 4D кината в Южна Корея. В една рецензия на 4DX варианта на летния хит "Отмъстителите" се казва, че по време на прожекцията в салона миришело на автосервиз.

Билетът в новите салони ще струва към 30 долара, което си е солена цена дори за американците. Предвижда се до пет години броят на 4D кината зад Океана да достигне до 200.

Най-четени