Alibaba и Softbank продължават да търсят начин да купят Yahoo 09.11 | 17:02

Интересът към американската компания се засили още преди около месец

От Ивайло Ачев

Интересът на китайската компания за електронна търговия Alibaba и японските им колеги Softbank към популярната американска интернет търсачка Yahoo не стихва. Според Bloomberg двете азиатски компании водят преговори с хедж фондове за отправяне на враждебна оферта за купуване на Yahoo.

Слуховете за възможна сделка за Yahoo избуяха с пълна сила преди месец. Тогава стана ясно, че Yahoo искат споразумение за конфиденциалност, за да има преговори с борда на директорите на американската компания. Този документ забранява на всеки кандидат-купувач на Yahoo да води директни преговори с други потенциални купувачи за предлагането на обща оферта. Ако той бъде подписан, кандидат-купувачът ще получи по-голям достъп до конфиденциална финансова информация за Yahoo, както и до пълен вътрешен одит за състоянието на компанията.

Споразумението за конфиденциалност де факто не позволява да се отправи съвместна оферта за Yahoo от консорциум от няколко компании.

В момента Alibaba и Softbank искат да работят по евентуална оферта за Yahoo с партньори, които не са подписали споразумение за конфиденциалност. Пред азиатските компании има два варианта на действие – да се опитат да изкупят дяловете на Yahoo, които американската компания държи в техните портфолиа и след това да предложат още пари за активите на Yahoo. Другият вариант е да се търсят средства от партньори – например хедж фондове.

Към днешна дата Yahoo държи 40% дял в Alibaba и 35% в Yahoo! Japan – съвместното предприятие на Yahoo и Softbank.

Водещи

Най-четени