Yahoo и Alibaba със сделка за 7 милиарда долара 21.05 | 11:43

Става въпрос за откупуване на дял на Yahoo! в Alibaba

От Вероника Стойновска

Yahoo! и Alibaba Group постигнаха споразумение за поетапно изкупуване от страна на китайците на дела на американската компания в китайската. Официално съобщение за сделката беше публикувано на сайта на Yahoo!

Обявеният план включва транзакция тази година, в която Alibaba трябва да изкупи най-много половината от текущия дял на Yahoo!. При успешното изпълнение на транзакцията и изкупуването на целия уговорен дял от китайската компания, сделката можела да генерира приходи, равни на повече от 7 милиарда долара.

И двете компании са изградили рамка, в която Yahoo! може да реализира дела си от компанията поетапно.
По време на бъдещо първично публично предлагане на Yahoo!, от Alibaba ще се изисква или обратно изкупуване на половината от оставащия дял на Yahoo! на пазарна цена, или да позволи на Yahoo! да продава тези акции при първичното публично предлагане.

При излизане на борсата на Alibaba, Yahoo! може да продаде останалата част от акциите си, по което време пожелае.

Според изпълнителният директор на Yahoo! - Рос Левинсон, днешното споразумение предоставя важна информация на акционерите относно съществен компонент от фирмата, а също и потвърждение на значението на отношенията им с Alibaba. Той уточни, че фирмата очаква с нетърпение по-нататъшното сътрудничество с екипа на китайската компания за електронна търговия и съвместните им бъдещи проекти и инициативи.

Очевидно изпълнителните директори и на двете компании виждат обещаващо бъдеще в сътрудничеството си. От страна на Alibaba Джак Ма споделя, че глобалният обхват на аудиторията на Yahoo! ще предостави атрактивни партньорски възможности на компанията за изследване на пазарите извън Китай.

Водещи

Най-четени