Amazon се превръща в мобилен гигант? 16.10 | 09:53

Интернет гигантът преговарял за закупуването на производството на чипове на Texas Instruments

От Георги Георгиев

Щатската интернет компания Amazon.Com е в напреднала фаза на преговори за закупуването на доставчика на процесори за своя таблет Kindle – производителното звено на Texas Instruments Inc. Това съобщи израелският вестник Calcalist, цитиран от Reuters. Ходът е стъпка към вертикалната интеграция на продуктите на Amazon, която може да поведе компанията по пътя на създаване на собствена линия смартфони.

В материала се казва още, че сделката по закупуването на бизнеса с чипове на Texas Instruments може да струва милиарди долара. Тя може да превърне ръководената от Джеф Безос Amazon в директен конкурент на Apple и Samsung, които също правят собствени чипове.

Според анализатори притежаването на собствен бизнес с процесори може да спести на Amazon пари, ако компанията реши да продава по-големи количества от мобилните устройства. То може да помогне и за създаването на по-добри продукти.

От над година в публичното пространство се носят спекулации, че Amazon може да започнат да продават собствени смартфони. До момента компанията е не публикувала официално становище по темата.

От Texas Instruments съобщиха, че планират да се оттеглят от все по-конкурентния пазар на смартфони и таблети. Това даде повод на анализаторите от Уолстрийт да спекулират, че звеното за производство на чипове на компанията може да бъде продадено.

Водещи

Най-четени