Amazon шпионира профилите на своите потребители? 24.07 | 14:31

Някой изненадан? Едва ли...

От Ивайло Коралски

Amazon блокирал потребител от възможността да направи ревю на интернет книга, защото компанията сметнала, че въпросният е приятел с автора ѝ, съобщава Engadget.

Ими Сантяго опитала няколко пъти да публикува ревюто си на литературното произведение, чието заглавие не се споменава, но всеки път услугата ѝ споменавала, че нарушава условията на сайта.

Когато попитала Amazon защо се получава така, от ритейлъра ѝ отговорили, че спират написаното от нея ревю, защото била в близки отношения с автора на книгата.

На първо четене подобна стъпка звучи логично, тъй като тя може да предотврати възможността за получаването на изкуствена популярност на не особено качествени произведения.

От друга стана няма как да не се замислим откъде точно Amazon знаят, че авторът и потребителят са приятели?

По думите на Сантяго единствената връзка, която имала с автора, била, че го следва в социални мрежи като Twitter, след като прочела първата му книга.

Най-вероятното заключение, до което можем да стигнем, е, че Amazon, както множество други компании, извлича информация за потребителите на Twitter, Facebook и т.н., за да може да ги "разбира" по-добре. От друга страна как точно извлича толкова персонална информация, може би никога няма да разберем.

За съжаление на обикновените потребители компаниите като Amazon едва ли ще обявят в обозримото бъдеще как точно правят подобни връзки. Повечето модерни потребители със сигурност се досещат как, но "шпионаж" от толкова персонално естество със сигурност не е по вкуса на мнозина.

Водещи