Apple: Компютърът ще е скоро само поредната вещ 07.06 | 08:31

Стив Джобс очерта параметрите на новата разработка iCloud

От Елена Коцева

Основателят на Apple Стив Джобс отново прекъсна отпуската си по болест, за да представи на конференция новата разработка на своята компания – онлайн услугата iCloud.

Тя ще бъде напълно безплатна и ще даде на всеки потребител по 5 гигабайта пространство на "облачните" сървъри на компанията.

В Сан Франциско Стив Джобс обясни възможностите за потребителите да съхраняват данни в интернет. 
Конференцията Worldwide Developers Conference (WWDC) се счита за едно от най-важните публични мероприятия на Apple – една затворена компания. 

Според думите на Джобс iCloud бележи преход към принципно друга форма на работа с информацията, където тежестта се измества: най-важно ще бъдат не компютърът или смартфонът, а интернет. Така компютърът, който вече не може да претендира за ролята на централен обект в живота на настоящото поколение, ще стане просто още едно от устройствата в бита.

Центърът на живота в технологичния свят ще се разположи на iCloud, обяви Стив Джобс, като демонстрира нови услуги, които имат за цел потребителят да стига до файловете си с каквото и да е устройство за достъп до интернет. 

iCloud позволява лесното синхронизиране на различно съдържание като музика, книги и снимки с всички i-устройства като iPhone, iPad, iPod Touch и персонален компютър Macintosh. Услугата не позволява слушането на музика директно от "облака".

Вместо това, "когато си купите нов iPhone, просто въведете своето потребителско име и парола и цялото съдържание от стария телефон ще бъде свалено автоматично", обясни Джобс.

iCloud синхронизира и календара на различните устройства, както и контактите, имейлите и т.н.

Първоначалните предположения за услугата на Apple беше, че става въпрос за съхранение на музика в интерент, но Стив Джобс отново съумя да изненада – предложението на Apple е не само много по-сложно отколкото се очакваше, но ще бъде и безплатно.

Всъщност не толкова безплатно – за 24.99 долара годишно американците ще могат да преместят фонотеката си облаците. На този етап обаче няма информация колко би струвала услугата в в други райони на света.

Облачният компютинг стана в последните две години едно от основните направления за развитие на IT-технологиите. Както пише РБК, услугата iCloud не носи нещо принципно ново, но Apple винаги е умеела да постига успех с умението да го прави нещата атрактивни и модни. 

Водещи

Най-четени