Apple е неговото наследство 07.10 | 11:05

Иновациите и различното мислене ще се запазят, смятат анализатори

От Нели Минчева

Новината за смъртта на Стив Джобс, която обиколи света вчера, 6 октомври, не повлия значително на акциите на компанията.

Книжата на технологичния гигант отбелязаха понижение, но то беше минимално – отстъплението им на Nasdaq беше от 0,23% до ниво от 377,37 долара за брой.

Късно в сряда Apple обяви, че 56-годишният Джобс е починал след продължително боледуване. Макар и да беше известно, че с напредването на болестта съоснователят на компанията постепенно се оттегля от оперативното управление, не беше съвсем ясно дали инвеститорите имат доверие на групата като цяло, или смятат, че дългосрочният ѝ успех се крепи единствено на личността на Стив Джобс.

"Apple е неговото наследство, така както Disney е наследство на Уолт Дисни, а GE – на Томас Едисън. Културата за иновации, различно мислене, поемане на рискове ще оцелее", коментира пред AFP Шоу Ву, анализатор към брокерската компания Sterne, Agee & Leach.

"Предизвикателството и възможността пред Apple са да се запази тази култура. Добрата новина е, че Стив създаде стабилен екип", допълва той.

iNews припомня, че Стив Джобс взе поредния си отпуск по болест през януари. На 24 август той подаде оставка като главен изпълнителен директор, отстъпвайки позицията си на дотогавашния си заместник Тим Кук, работещ в Apple от 1998 г.

Водещи

Най-четени