Apple изхвърли YouTube приложенията от iOS 6 08.08 | 15:07

Това е поредният удар във войната между Apple и Google

От Георги Георгиев

Мобилните приложения, позволяващи да бъде гледано видео от YouTube, няма да бъдат предварително инсталирани в следващите версии на iPhone, iPad и iPod под iOS 6, съобщиха от Apple. Това е поредният удар, който най-скъпата технологична компания нанася срещу големия си конкурент Google, които притежават YouTube.

Така собствениците на джаджите на Apple все пак ще имат достъп до клиповете в популярнят сайт през уеб браузър, но няма да разполагат с предварително качен софтуер. От Google смятат да отговорят на предизвикателството, като качат в онлайн магазина AppStore пълно с функционалности приложение, което притежателите на устройства под iOS 6 ще могат да си свалят.

"Работим съвместно с Apple, за да се уверим, че можем да предложим най-доброто YouTube преживяване за потребителите на iOS”, коментира пред AFP говорител на YouТube.

През последните месеци отношенията между двата американски гиганта стават все по-студени. Наскоро Apple се отказаха от софтуера за Google Maps, заменяйки го със собствена картографска програма.

През юни пък Google стартираха битка с Apple на ниво браузъри. Тогава компанията, стояща зад най-популярната търсачка, пусна версия на своя Chrome за iOS. В нея бяха вложени програмите за сърфиране, използвани в титулярния браузър Safari на Apple.

Формалният повод за отказа на Apple от YouTube приложението дойде, след като наложеният лиценз върху него наскоро изтече. Софтуерът на Google бе трън в очите на големия конкурент, тъй като неговата иконка изскачаше веднага на заглавната страница още с първото включване на съответното устройство.

Наблюдателите очакват следващата версия на iOS 6 да се появи през идните месеци, най-вероятно заедно с появата на новия iPhone.

Водещи

Най-четени