Apple премахва Google Maps в iOS 6 14.05 | 13:12

Компанията ще заложи на собствени карти, които ще предлагат гледки, подобни на тези в Street View

От Виолета Малинкова

В приложението "Maps” ("Карти") на операционната система iOS 6 няма да се използват Google Maps, а собствени карти на Apple. За това съобщи блогът 9to5Mac.

По възможностите си новите карти ще съответстват на Google Maps, но приложението ще работи по-бързо. Услуга ще предлага улични панорамни гледки подобни на тези на Google Street View, както и триизмерни карти, наречени от 9to5Mac "3D-режим".

За работа по панорамните и 3D-карти се предполага, че ще се ползват разработките на шведската компания C3 Technologies, която беше закупена от Apple през есента на 2011 г. Други "картографически" покупки на Apple са и компаниите Placebase и Poly9.

Картите на Google се използват в операционната система
iOS от 2007 г. насам. През март 2012 г. Apple прекрати използването им в програмата си iPhoto, заменяйки ги с картите с нестопанска цел на OpenStreetMap. В началото на април тази година от Google Maps на OpenStreetMap се прехвърли и Wikipedia.

Под управлението на
iOS работят смартфоните iPhone, iPod плейърите и таблетите iPad. Очаква се, че новата, шеста версия на операционната система, ще бъде въведена от Apple по време на тазгодишната Световна конференцията на разработчиците (WWDC), която ще се проведе през юни.

Водещи

Най-четени