Apple може да завлече и други компании по нанадолнището 18.04 | 11:27

Засегнати от спада на технологичния гигант ще бъдат не една и две фирми

От Ралица Стоянова

Забавянето в ръста на Apple може да се отрази сериозно на финансовото благоденствие на компаниите, формиращи снабдителската мрежа на продуктите за щатския технологичен гигант, пише Bloomberg.

Сред засегнатите ще бъдат компании като Cirrus Logic, производител на аудио чипове, който формира 91% от продажбите си от поръчки на Apple.

През тази седмица от Cirrus съобщиха за пренасищане с произведени компоненти, което предполага спад в продажбите на основния продукт на Apple – iPhone.

За наличието на сериозен проблем сочат и финансовите отчети на най-големия доставчик на Apple – китайската Hon Hai. През този месец компанията публикува резултати за най-сериозното намаление на продажбите от 13 години насам, който също е индикация за свиване на продадените смартфони, таблети и персонални компютри на Apple.

През последните шест години големият технологичен производител отбеляза гигантски растеж – от приходи в размер на 24,6 млрд. долара през 2007 г. (дебютната година за iPhone) до 156,5 млрд. през 2012 г.

Колко компании са включени в екосистемата на Apple и колко поръчки получават те от технологичния гигант, научете в Econ.bg.

 

Водещи

Най-четени