Apple представи новите лаптопи MacBook Pro 12.06 | 13:05

Компанията показа впечатляващи технологични подобрения

От Ивайло Коралски

Apple обяви своята следващата генерация лаптопи от серията MacBook Pro. Отличителната характеристика на новата серия избраният дисплей, предлагащ най-високата резолюция, която до този момент е предлагал който и да е лаптоп.

Изборът на американския гигант е паднал върху Retina дисплея, който се използва за първи път при MacBook линията. Дисплеите от този вид до момента бяха характерни единствено за таблетите и смартфоните на компанията.

Екранът на новият MacBook Pro ще работи при изключително високата резолюция от 2880х1800. За сравнение, изключителният дисплей на iPad 3 работи при резолюция от 2048×1536, а всички останали лаптоп модели на пазара работят при 1980x1080.

Големината на дисплея на Pro-моделът от следващата генерация ще бъде 15.4 инча. Apple отбелязват, че резолюцията, на която работи новият им продукт предоставя с 5000 пиксела повече, отколкото моментните комерсиални модели HDTV телевизори.

Дисплеят може и да е диамантът в короната на новия MacBook Pro, но сам по себе си продуктът е истинско чудо на инженерната мисъл.

Той е по-тънък от своя предшественик и тежи скромните два килограма. В сърцето на новия лаптоп са залегнали най-бързите представители на Ivy Bridge процесорите на Intel. Mаксималният вариант ще бъде четириядрен звяр на 2.7 GHz (Turbo Boost технологията ще му позволи да достигне тактова честота до 3.7 GHz).

Новият MacBook Pro ще бъде перфектно решение дори за хората, които обичат да играят модерни игри. Машината ще бъде истински геймърски рай поне на териториите на лаптопите, разчитайки на мощното видео на Nvidia GeForce GB 650M.

Още нещо? Машината ще бъде екипирана с бърз 768 GB SSD драйв. Ще разполага и с HDMI, SD, USB 3.0, Thunderbolt портове, както и MagSafe 2.

Въпреки че е 15.4 инчов лаптоп, новият MacBook Pro няма да разполага с DVD/BluRay драйв и дори Ethernet порт. Apple смята, че това са твърде стари технологии, които нямат място в новата им машина.

Генерални подобрения има и в охлаждащата система. Почти всичко под капака на новия лаптоп е със специален дизайн, като силно впечатление прави използваният асиметричен вентилатор, който би следвало да позволи повече от безпроблемно извеждане на топлината от мощната машина.

Изненадващи в положителен аспект са и първоначалните цени на различните модели на "MacBook pro with Retina Display” (именно това е официалното име, използвано от Apple – бел.ред).

Най-евтиният базов модел, разполагащ с 2.3 GHz Ivy Bridge процесор, 8GB памет и 256GB SSD ще струва 2200 долара. Най-скъпият модел, в чието сърце е залегнал четириядрен звяр на 2.7 GHz, 16 GB памет и 768GB SSD ще струва на всеки желаещ ентусиаст сериозните 3750 долара.

Все още не е известно кога официално ще се предлага новата серия на европейския пазар.

Най-четени