Apple работят върху по-евтин iPhone? 09.01 | 11:06

Компромисният смартфон ще прилича на iPhone 5, но направен от по-евтини материали

От Георги Георгиев

Най-скъпата технологична компания в света Apple работи върху нов нискобюджетен модел на своя iPhone. За това съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на информирани източници, пожелали анонимност. Ако се окаже истина, ходът ще индикира голяма промяна в политиката на Apple, чиито лидерство при смартфоните вече не е толкова категорично, колкото бе до момента, коментират от щатското издание.

Според един от източниците се очаква новият евтин iPhone да удари пазара по-късно тази година. По параметри той ще напомня стандартен iPhone 5. Голямата разлика ще бъде в използваните материали в корпуса му, които ще са по-евтини. Така вместо от алуминий той ще бъде направен от пластмаса. Много от останалата електроника ще остане същата или ще бъде рециклирана от по-стари iPhone модели.

Понастоящем компанията от Купертино среща все по-силен потребителски натиск да направи iPhone по-евтин и така да се конкурира с моделите под Android, които също предлагат високо качество на сравнително по-ниски цени.

По времето на бившия изпълнителен директор на Apple – покойният Стив Джобс, подобна идея за направата на iPhone от по-нисък клас изглеждаше просто кощунствена. Тогава щатският гигант се гордееше, че предлага само продукти на високи цени и с високо качество на изработката.

Изглежда обаче, че при управлението на Тим Кук подобна възможност е много вероятна, ако вземем предвид, че Apple вече пуснаха малка версия на iPad, за да се борят с конкуренцията на Kindle Fire, Nexus 7 и Nook. Идеята за iPad също бе отхвърляна от Джоб приживе, който смяташе, че таблетите с малки 7-инчови екрани нямат бъдеще.

Водещи

Най-четени