Apple реализира 39% от печалбата на пазара на мобилни телефони 24.09 | 13:41

Американската компания обаче пренебрегва сегмента на по-евтините апарати за сметка на скъпия iPhone.

От

Изследване на анализаторите от Canaccord Genuity показа, че Apple реализира в сектора на мобилните телекомуникации печалба в размер на 39%, съобщи в сряда Inquirer. В интервю за списание Fortune експертът Майкъл Уолкли препоръча на инвеститорите да купуват акциите на Apple, защото компанията „умее да превръща своите иновации в пари“ и заяви, че Apple трябва да продава ценните си книжа на цена от 356 долара. В края на борсовата сесия на 22 септември те се търгуваха за 287,75 долара на акция.

През първата половина на годината американската компания е продала 17 млн. мобилни апарати спрямо 400 млн. телефона, продадени от Nokia, Samsung и LG. Делът на Apple от общата печалба обаче възлиза на 39% в сравнение с 32%, генерирани съвместно от останалите три компании.

Повечето фирми на този пазар постигат максимум 10% оперативна печалба, а в същото време Apple отчита от продажбите на iPhone около 50% брутна печалба и 30% оперативна печалба.

Според Inquirer тези данни се отнасят до пазара на мобилни телефони, като цяло, а не само за т.нар. смартфони. Изданието отбелязва, че създавайки скъпи модели на iPhone, Apple не обръща достатъчно внимание на сегмента на по-евтините масови телефони, в който Nokia работи успешно.

Водещи

Най-четени