Apple уреди спора върху iPad в Китай 02.07 | 10:28

Щатският гигант плати 60 млн. долара на китайската компания, притежаваща правата върху името на таблета

От Георги Георгиев

Apple е платила 60 млн. долара, за да реши спора в Китай около собствеността на името на таблета си iPad в страната. Новината бе обявена в понеделник от китайски съд, цитиран от Reuters. С решението се премахва потенциална бариера към продажбите на популярния таблетен компютър на гигантския китайски пазар.

Спорът между щатския технологичен гигант и китайската Shenzhen Proview Technology очерта възможните проблеми, с които глобалните компании могат да се сблъскат, стъпвайки на китайския пазар. Той се оказа и предизвикателство за комунистическото управление на страната, желаещо да привлече технологични инвеститори, които да развиват китайската икономика.

От Apple заявиха, че са закупили глобалните права за използването на името iPad от Proview през 2009 г., но китайските власти контрираха, че това не се е случило за територията на страната а в Тайван. Миналият декември местен съд постанови, че Proview все още притежава марката. Наред с това китайската компания, която изпитва сериозни финансови затруднения, помоли китайските власти да прекратят продажбите в страната в опит да притиснат Apple да се съгласи на споразумение.

"Спорът около iPad e приключен", каза в свое изявление Върховният народен съд в Guangdong. "Apple са превели 60 млн. долара по сметките на съда, както бе поискано в писмото за посредничество".

Днес Китай е вторият по големина пазар за таблета на Apple след САЩ. Страната формира голяма част от ръста на печалбите на калифорнийската компания.

От Proview се надяваха да получат повече пари, но бяха подложени на натиск да сключат споразумение, тъй като трябва да плащат дълговете си, заяви адвокатът на компанията Кси Ксиангхуи. Той добави, че Proview са се опитвали да получат от Apple 400 млн. долара и е много възможно въпреки получените 60 млн. все пак да обявят банкрут.

Споразумението е добра новина за Apple и нейните клиенти, тъй като то разчиства пътя към продажбите на iPad 3 в Китай, коментира Ю Юнтинг от шанхайската адвокатска кантора DeBund.

Понастоящем всички модели на iPad се правят в Китай от тайванската Foxconn Technologies, която дава работа на повече от един милион души в множеството си фабрики.

Водещи

Най-четени