Apple ще "произведат" първия рапър милиардер? 09.05 | 16:49

Музикантът Dr. Dre може да спечели стотици милиони, ако продаде своята Beats Electronics на технологичния гигант

От Георги Георгиев

Рапърът Dr. Dre може да се превърне в първия рапър милиардер в света, ако от Apple закупят неговата компания Beats Electronics – производител на слушалки. Dr. Dre е основател на успешната производствена линия, която му носи милиони, съобщава CNBC.

В момента Андре Йънг, който е известен с прозвището Dr. Dre, е вторият най-богат рапър в САЩ. Класацията, направена от Forbes, включва списък на най-заможните рап изпълнители в страната на мечтите. Ако сделката стане факт, Dr. Dre ще изпревари сегашния номер едно Puff Daddy, като неговото богатство е оценено на стойност от 700 млн. долара.

От доклад на Financial Times, публикуван днес (9.05.2014 г.), става ясно, че цената на Beats Electronics възлиза на около 3,2 млрд. долара. Все още не ясно точно каква част от компанията притежава Dr. Dre. Има предположения от американските медии, че Beat Electronics е собственост на Андре Йънг и музикалния магнат Джими Йовин.

От класацията на Forbes става ясно, че на Dr. Dre му трябват 450 млн. долара, за да се превърне в първия рапър милиардер в света. Това означава минимум 15% акционерен дял от струващата около 3 млрд. компания. Не се изключва и възможността процентът да е по-голям.

Богатството на рапъра се покачва главоломно, когато той и неговият съдружник Джими Йовън основават Beats Electronics през 2008 г. С нейния пазарен дял от 65% още тогава стойността на компанията достига 1 млрд. долара.

Интересен факт от списъка на Forbes е, че повечето рапъри в класацията са забогатели не от музикални продукции, а именно от бизнес начинания.

Водещи

Най-четени