Chrome най-накрая изпревари по популярност Internet Explorer 21.05 | 16:20

Google с най-силни позиции на азиатския пазар

От Ивайло Коралски

След няколкогодишни опити да задмине по популярност мастодонта Internet Explorer, Google и техният браузър Chrome се възкачиха на лидерската позиция.

Според последни данни, предоставени от агенцията Stat Counter, браузърът на Google се радва на най-голяма популярност, докато IE на Microsoft e на второ място.

В предишната класация на Stat Counter, датираща от декември 2011 година, Chrome е пред Firefox на Mozilla, но е зад Internet Explorer.

Аналитиците коментират, че убийственият скок в популярността на Chrome е изненадващ, заради официалния старт на Internet Explorer 9 и многомилионната рекламна кампания от страна на Microsoft.

Според агенцията през последните две седмици Chrome е използван от 32,5 процента от потребителите, докато браузърът на Microsoft от 32,1 на сто.

Резултатите са базирани на интернет потреблението в световен мащаб.

В публикуваната от Stat Counter диаграма виждаме, че през последните три години сривът при продукта на Microsoft е грандиозен. Същото, но в обратна посока, важи за Chrome, къде виждаме, че растежът в популярността е повече от очебиен.

Интересни са и данните за дялово разпределение в отделни международни локации. Във Великобритания и САЩ например Internet Explorer е все още със значително по-голяма популярност, отколкото Chrome.

За сметка на това в Азия браузърът на Google е безапелационен лидер.

Водещи