Facebook вдига цената на акциите си за излизането на борсата 15.05 | 14:46

При излизането на борсата стойността на компанията ще прескочи 100 млрд. долара

От Ивайло Ачев

Социалната мрежа Facebook реши да вдигне ценовия диапазон на акциите си в предстоящото си първично публично предлагане (IPO), предаде Reuters.

Първоначално диапазонът беше от 28 до 35 долара, но сега той достига 34-38 долара за дял. Ако продаде 337,4 млн. акции на цена от 36 долара, основателят на социалната мрежа Марк Цукерберг ще успее да събере 12,1 млрд. долара. (10,6 млрд. долара според първоначалните планове).

Цените на акциите за първичното предлагане ще бъдат определени до четвъртък, 17 май, а търговията ще започне в петък - 18 май. Според източник на Reuters IPO-то предизвиква сериозен интерес сред потенциалните инвеститори. Това е и една от причините, поради които документацията за IPO-то ще бъде оформена по-рано от очакваното.

Facebook ще се листне в технологичния борсов индекс Nasdaq. С промяната на ценовия диапазон на акциите, пазарната стойност на Facebook със сигурност ще скочи над 100 млрд. долара и се очаква да е някъде около 104 млрд. долара. Увеличението само от промяната на диапазона е в размер на 12,8 млрд. долара

Размерът на IPO-то отразява ръста на компанията и стимулира очакванията за нейния потенциал за правене на пари от всичко – от реклама до търговия.  

Водещи

Най-четени