Facebook зацикли точно преди излизането на борсата 24.04 | 11:11

Социалната мрежа бележи спад в печалбата и приходите си като цяло

От Ивайло Ачев

За пръв път от две години насам Facebook отчете спад в приходите си на ниво тримесечие, предаде Reuters.

Нетната печалба на социалната мрежа на годишна база е намаляла с 12% през първото тримесечие (януари-март) до 205 млн. долара. За сравнение през първите три месеца на миналата година печалбата на Facebook е била 233 млн. долара.

Още по-тревожно за социалната мрежа е, че приходите ѝ също намаляват – с 6% през първото тримесечие на годината спрямо последното тримесечие на миналата година. Общият приход за периода януари-март тази година е 1,06 млрд. долара.

През последните 12 месеца разходите на Facebook почти са се удвоили, докато ръстът на приходите е само 45%. Голям дял в тези разходи имаше сделката за Instagram на стойност 1 млрд. долара, като Facebook даде 300 млн. долара в брой.

"Това е по-голямо забавяне на растежа от очакваното. Каквото и да говорим, точно преди излизането на борсата такива резултати на Facebook не оправдават високите очаквания на пазара", коментира Браян Уайсър, анализатор в Pivotal Research Group.

"Очакваше се. Ще има забавяне на растежа. Логично е и заради факта, че Facebook не разработва достатъчно добре някои пазари – например Бразилия. Като цяло социалната мрежа все още има какво да научи за международните пазари", каза Анупам Палит, анализатор в GreenCrest Capital.

Водещи

Най-четени