Facebook вече разпознава лицата на снимките автоматично 09.06 | 10:05

Tag Suggestions породи страхове за неприкосновеността на личното пространство на потребителите

От Георги Георгиев

Социалният сайт Facebook стартира нова функцията, наречена Tag Suggestions, която автоматично засича лица върху снимките на потребителя и му предлага да отбележи приятелите си върху тях. Това бе съобщено на официалния блог на Facebook.

От информацията става ясно, че тестовият режим на новата функцията работи от няколко месеца, но от този вторник (7 юни) опцията е достъпна до всички потребители в мрежата.

Функцията Tag Suggestions е свързана с функцията Group Marks (групово тагване), което има за цел по-бързата и удобна обработка на изображения.

Иновацията, която Facebook за пръв път обяви през декември 2010 г., веднага породи страхове за неприкосновеността на личното пространство на потребителите. Поради тази причина сегашният доклад на компанията набляга на факта, че за се защити то, функцията за разпознаване ще работи единствено в рамките на списъка с приятели. Потребителите, на които Tag Suggestions им се струва вредна или ненужна, ще могат да я изключат от настройките на профила си.

Facebook е най-голямата социална мрежа в света, обхващаща 600 милиона потребители, които според статистики, ежедневно маркират около 100 милиона снимки.

От 2008 г. насам функцията за разпознаване на лица на снимки е достъпна в разработената от Google фотографската онлайн услуга Picasa.

Водещи

Най-четени